Skötsel Achatina reticulata

Achatina reticulata

Achatina reticulata
Vetenskapligt namn: Achatina reticulata
Svenskt namn: -
Familj: Achatinidae
Släkte: Achatina
Livslängd: 5-10 år
Ursprung: Afrika
Fullvuxen storlek: 10-15 cm
Föda: Vegetabilisk
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Marklevande (grävande)

Allmänt

Denna snäckart förekommer främst i Tanzania, Afrika. Arten har blivit populär som sällskapsdjur inom snäckhobbyn.
De är mycket aktiva och fungerar utmärkt för nybörjare.

Utseende och beteende


(Foto: Smilla West)

Achatina reticulata har ett mycket speciellt drag som gör dem lätta att känna igen; de är en av de få arter som har tydligt räfflat skal och man kan tydligt känna ojämnheterna om man drar över det med fingrarna. Det är även något konformat, spetsigt lägst ut och lite bredare närmare slutet. Skalmönstret är oregelbundet skiftande i nyanser av rödbrunt och benvitt.

Snäckans kropp är i grunden ljusbrun eller gulaktig med ett tydligt mörkare parti i ansiktet som tonar ut över ovankroppen mot skalmynningen. I fångenskap är det dock vanligare att arten har albinofärgad kropp.

Achatina reticulata är en rätt snabbväxande art och blir som vuxna omkring 10-15 cm i skallängd. När de är små kan man följa mönstret och se dem växa från dag till dag.

Terrarium


(Foto: Smilla West)

A. reticulata är relativt lättskötta och tåliga. Luftfuktigheten bör ligga på 80-85 % och temperaturen strax över rumstemperatur, omkring 24-26°C.

När det kommer till bottensubstrat och inredning gäller detsamma som för de flesta snäckarter. Bottenmaterialet kan bestå av till exempel kokosmull eller spaghnumossa och ska vara så pass djupt att snäckorna kan gräva ner sig helt. Som inredning kan man ha grenar eller liknande som ger snäckorna möjlighet att klättra. Precis som de flesta andra djur behöver snäckorna stimulans och det kan de få genom att klättra. Det är viktigt att inte placera hårda föremål som stenar eller fat av keramik som snäckorna kan skada sig på.

Föda

Denna art lever på vegetabilisk föda och äter nästan allt frukt och grönt. På sommaren går det bra att plocka växer utomhus så som maskrosblad och groblad. Gurka och sallat är ganska näringsfattigt och givetvis mycket omtyckt av snäckorna. Detta kan därför ges som godis lite då och då. Viktigt att tänka på är att ge dem en varierad kost för att upprätthålla kalcium/fosfor-balansen. Oxalsyra och fytin är ämnen som förhindrar kalkupptaget. Födoämnen som innehåller höga halter av dessa bör därför undvikas.

Avel

Många snäckarter är hermafroditer, det vill säga tvåkönade. Vanligtvis uppnår denna art full könsmognad vid cirka ett års ålder. Vissa mognar dock snabbare än andra och det kan vara bra att söka efter ägg när snäckorna är 6-9 månader gamla. När en snäcka börjar mogna syns det på att könsöppningen börjar bukta ut.

Skötselråd skrivet av: Smilla West
Senast uppdaterad: 2013-12-04 12:56
Skötselrådet har visats: 20076 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 158 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till