Skötsel Afrikansk jättelandssnäcka
Afrikansk jättelandssnäcka
Vetenskapligt namn: Achatina iredalei
Svenskt namn: Afrikansk jättelandssnäcka
Familj: Achatinidae
Släkte: Achatina
Livslängd: 5-10år
Ursprung: Afrika
Fullvuxen storlek: 8-9cm
Föda: Allätare
Aktiv: -
Miljötyp: Marklevande
Svenskt namn: Afrikansk jättelandssnäcka
Familj: Achatinidae
Släkte: Achatina
Livslängd: 5-10år
Ursprung: Afrika
Fullvuxen storlek: 8-9cm
Föda: Allätare
Aktiv: -
Miljötyp: Marklevande
Allmänt
Eftersom denna art inte lägger ägg så håller många denna snäcka ensam tillsammans med andra snäckarter, eftersom man då inte riskerar att de kan föröka sig. De flesta vill inte få avkomma på sina A. iredalei om de inte vet med sig att det finns köpare, då de ogärna vill avliva snäckbebisar.Varning! A. iredalei bör inte hållas samman med A. fulica hamillei albino, då många har kunnat vittna om att dessa två arter kan para sig, och vanligtvis dör A. iredalei-snäckan därefter.
Utseende och beteende
(Foto: Moa Lundberg)
Som liten unge är skalet ljust gulvitt och genomskinligt. Som vuxen är snäckan ljusgul/gul, och om man håller upp den mot ljuset så kan man lätt se ”igenom” skalet och se skuggorna av inälvor och avföring. Likaså syns ”ådror” i skalet som man annars bara brukar se hos snäckbebisar med tunt skal. Det är dessutom ganska vanligt att skalen kan se lite risiga och deformerade ut, men det påverkar inte snäckan.
Deras kropp är vitgul och skalet är ganska avlångt och spetsigt. Foten är slät.
Terrarium
Achatina iredalei trivs vanligtvis i ett ganska varmt och fuktigt klimat, och kan gott hållas med exempelvis mindre A. achatina, A. marginata och A. reticulata. Det finns även A. iredalei som trivs bättre i en lite svalare och torrare miljö, och kan därmed hållas tillsammans med A. fulica. Vissa A. iredalei bör dock ogärna hållas med snäckor som är betydligt större än de, då det är stressande och gör att de vantrivs. Håll ett öga på hur aktiva de är, och hur mycket de växer. Om de gömmer sig mycket eller tacklar av, så bör de separeras från de större snäckorna.Temperaturen bör vara cirka 24-26°C och luftfuktigheten omkring 80%.
Föda
Denna art äter i princip allt man serverar! De är riktiga små matvrak som äter både mycket och gärna. Ge foder som exempelvis morot, zucchini, maskrosblad, olika slags kålsorter, paprika, broccoli, äpple, mango, och så vidare.Kalk i form av exempelvis ett sepiaskal måste också alltid finnas tillgängligt.
Avel
Denna art är den enda Achatina-arten som föder levande ungar. Vid rätt förhållanden kan de börja föröka sig redan så tidigt som vid nio månaders ålder, och mängden ungar är vanligtvis ganska låg per födsel, 10-20 stycken per kull. Min största kull ligger på 31 ungar.
Skötselråd skrivet av: Moa Lundberg
Senast uppdaterad: 2011-08-05 12:53
Skötselrådet har visats: 10864 gånger
Senast uppdaterad: 2011-08-05 12:53
Skötselrådet har visats: 10864 gånger
Vilka har denna art?
Det finns 11 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.