Skötsel Armadillidium gestroi

Armadillidium gestroi

Armadillidium gestroi
Vetenskapligt namn: Armadillidium gestroi
Svenskt namn: -
Familj: Armadillidiidae
Släkte: Armadillidium
Livslängd: 1-2 år
Ursprung: Europa
Fullvuxen storlek: Upp till 2 cm
Föda: Multnande trä och vissna löv
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Skogsområden, under ruttnande lövträd, sten och bark

Allmänt

Armadillidium gestroi beskrevs av Tua, år 1900. Arten ingår i släktet Armadillidium och familjen klotgråsuggor. Som medlem av släktet är Gestroi kapabel att rulla ihop sig till en boll/klot.

Arten har ett otroligt färgmönster och kommer från delar av Frankrike och Italien, men har senare spridit sig till fler länder i Europa. Man tror att färgmönstret har utvecklats för att härma en art av millipeder (glomeruli) som har liknande färgteckning, denna milliped kan utsöndra en vätska som skydd mot rovdjur. I och med att Gestroi saknar något naturligt skydd mot eventuella rovdjur har det varit en evolutionär fördel att härma denna milliped och troligtvis blir de lämnade ifred av rovdjuren på grund av likheten.

Utseende och beteende


Armadillidium gestroi är en av de största, om inte den största, i släktet Armadillidium och är en ganska bred gråsugga med ett fantastiskt gult mönster mot en mörkgrå, nästan svart kropp. Ner mot kjolen blir färger ljusare grå. Det är svårt att slå denna arts naturligt vackra färgteckning.

I en väletablerad koloni är det en ganska aktiv art som syns även under dagtid. Till skillnad från många andra arter är gestroi inte så proteindriven och kan därför med fördel hållas som “cleanup-crew” i ett bioaktivt terrarium utan att skada t.ex. reptiler.

Terrarium

En väl ventilerad plastback används för att husera dessa djur. En nystartad koloni består oftast av 8-12 djur. Många väljer att hålla sin nya koloni i en relativt liten plastback för att den snabbare ska etablera sig och komma i gång med produktionen av manca (ungdjur), vilket verkar vara väldigt effektivt sätt att kickstarta sin koloni för att sedan byta upp till större lådor. Man kan börja direkt med en stor inhägnad för dem, men då ska man vara medveten om att det kan ta längre tid för kolonin att etablera sig.

Gråsuggor kan generellt ej klättra på blanka ytor så som plast, men man ska ändå ha i åtanke att placera ventilationshål relativt högt upp så djur ej kan rymma, då inredning som t.ex. en gren eller blad som hamnat mot väggen lätt kan skapa en väg för djuren att rymma.

Fuktighet

Ett vanligt missförstånd är att gråsuggor ska leva i väldigt hög luftfuktighet, vilket bara är fallet för vissa arter. Gestroi trivs bäst när en sida av inhägnaden hålls relativt torr och den andra sida hålls något fuktigare. Detta gör att djuren själv kan reglera deras behov av fuktighet. Många har en “hydrant station” i sina kolonier som består av t.ex. sphagnummossa som fuktas. Oftast krävs inte mer fuktning i inhägnaden än att hålla mossan blöt.

Inredning

Gråsuggor är lite speciella att inreda till, då man ska ha i åtanke att all dess inredning även är gråsuggornas föda. Detta medför att man kommer behöva fylla på inredningen med jämna mellanrum då den med tiden kommer bli uppäten. En väl inredd inhägnad skapar en frodande koloni.

Gråsuggor är naturens nedbrytare och deras huvudsakliga föda består av främst fallna löv, inredningen i deras inhägnad ska därför bestå av ett rikligt lager av löv från passande träd. Ett djupt lager med substrat ska fylla inhägnaden. Substratet i inhägnaden är lika viktigt som löven man ger. Det finns färdiga gråsugge-mixer att använda som substrat men det går utmärkt att blanda sin egen mix också. En egen mix som har funkat bra är ogödslad blomjord eller plantation soil, strimlad vitved samt krossade löv från olika träd.

Gömställen i form av korkbark ska erbjudas på både den fuktiga och torra sidan av inhägnaden. Antingen erbjuder man två mindre, en på vardera sida. Eller en lång som täcker både det torra och fuktiga i inhägnaden.

Föda

Den huvudsakliga födan för gråsuggorna är multnande trä och vissna löv som legat ute en tid och invaderats av mikroorganismer och svamp, bland annat: olika fruktträd, ek, lönn, björk, al, asp, hassel, pil, bok med mera.

Tillskott på färska grönsaker eller rotfrukter är inget måste, men är alltid uppskattat och kan erbjudas 1-2 gånger i veckan. Som tumregel ska man ge en mängd som kolonin kan äta upp inom ett dygn, annars riskerar man att det börjar mögla och sprida sig i inhägnaden. Man kan bland annat ge: potatis, sötpotatis, morot, zucchini, gurka, aubergine, pumpa, paprika, ärtor, squash. Viss frukt som banan, äpple, päron kan uppskattas ibland. OBS, se till att du köper ekologiskt och sköljer noga innan servering. Då besprutningen på icke ekologiska grönsaker kan skada eller till och med döda kolonin.

Någon form av protein ska också erbjudas 1-2 gånger i veckan, med samma tumregel att kolonin ska kunna äta upp den inom ett dygn då det annars kan mögla eller i värsta fall locka till sig kvalster. Man kan bland annat ge: fiskflingor/pellets, torkade insekter, gammarus, torkad fisk.

Kalcium ska alltid finnas tillgängligt för gråsuggorna, då de bygger upp sitt exoskelett av det. Lättast är att alltid ha ett sepiaskal i inhägnaden, då kommer gråsuggorna själv reglera sitt kalciumbehov.

Att tänka på med en nystartad koloni är att de inte har samma mat-driv och behov som en väletablerad koloni. De första månaderna klarar sig kolonin bra på det som erbjuds i inhägnaden i form av löv och substrat.

Könsbestämning

Honor hos gestroi utvecklar en ljusgrå kjol när de är könsmogna. Vanligtvis är behovet ej så stort för könsbestämmning hos gråsuggor generellt då man oftast börjar med en startkoloni på 8-12 individer, och chansen att samtliga djur i startkolonin är av ena könet är väldigt liten. Med det sagt finns det vissa färgmorpher som har ”male heavy lines”, men gestroi med dess olika morpher har ej rapporterats som en av dem.

Avel


Armadillidium gestroi är en segväxande art som tar tid innan de når könsmognad, och generellt får Gestroi mindre kullar än andra arter i släktet armadillidium. Det kan ta några månader innan din nystartade koloni börjar föröka sig, men chansen är stor att du kommer få se många lyckade kullar om du erbjuder en bra setup för dem.

Äggen är i buken i cirka 40-50 dagar tills dem kläcks. Ibland går det lite snabbare, ibland tar det lite längre tid beroende på miljön de lever i. Efter att ha lämnat yngelpåsen är de mycket mindre och ljusare i färgen än de vuxna individerna. Gråsuggors avkomma kallas för manca. Mancae liknar den vuxna formen, men med avsaknad av det sista paret pereiopoder. Denna växer till när mancaen ömsar och går upp till ett juvenilt stadie.

Skötselråd skrivet av: Fanny Classon
Senast uppdaterad: 2022-05-07 14:39
Skötselrådet har visats: 5216 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 54 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till