Skötsel Japansk noshörningsbagge
Japansk noshörningsbagge
Svenskt namn: Japansk noshörningsbagge
Familj: Scarabaeidae
Släkte: Allomyrina
Livslängd: 3-6 månader i skalbaggstadie
Ursprung: Japan, Taiwan, Korea och Kina
Fullvuxen storlek: 6-7 cm
Föda: Växtätare
Aktiv: Blir aktiv vid skymning
Miljötyp: Tätare ekskogar med mycket ruttna träd
Allmänt
Den japanska noshörningsbaggen även kallad "Kabutomushi" är en väldigt populär bagge från Japan. De finns vilt i Japan, Taiwan, Korea och Kina. I djurbutiker i många asiatiska länder är de vanliga. I Asien förekommer ett spel där två hanar av dessa baggar sätts på en stock och pengar satsas på den hane man tror kommer vinna kampen.
Utseende och beteende
Den japanska noshörningsbaggen har brun kropp med svart huvud.
Hanarna av denna art har ett stort ståtligt horn ytterst på huvudet.
Hanar har tjocka, kraftiga och svarta ben medan honorna är ett snäpp mindre och utan horn. Det stora hornet hos hanar används för att slåss genom att de försöker vända sin motståndare på rygg. Det är sällan de skadar varandra i kampen.
A.dichotoma har flera steg i dess livscykel och spenderar större delen av sitt liv i larvstadie vilket illustreras i bilden till höger.
Som vuxen skalbagge lever den i runt 3-6 månader.
Terrarium
Som terrarium fungerar ett plastfaunarium, glasterrarium eller en plastback med måtten 30 x 30 x 30 cm, men ju större desto bättre. Som bottensubstrat behövs ett sex cm djupt lager med lövkompost blandat med rutten ek eller bokträ. Lövkompost rekommenderas, men går inte detta att få tag på, så fungerar vanlig kompost. Baggen uppskattar mycket pinnar att klättra runt på och en grotta av något slag. Ett tjockt lager med eklöv över substratet kommer att användas av baggen och gör att det blir mer naturligt. Värmen bör vara runt 23° C. Använd absolut inte en värmematta under terrariet eftersom detta kan skada både baggen och dess ägg och larver. Fuktighet är väldigt viktig för ett långt liv hos den japanska baggen där 50 % luftfuktighet är optimalt. Bra ventilation behövs också.
Föda
I det vilda äter den japanska noshörningsbaggen trädsav och det kan de självklart göra i fångenskap också men det är inte alltid lätt att få tag på. De flesta som har denna bagge brukar mata den med fruktgelé/skalbaggsgelé. Det går bra med samma fruktgelé som säljs till olika arter av geckos. Skalbaggarna äter också söt frukt av olika sorter, exempelvis banan, melon, äpple och päron.
Könsbestämning
På japanska noshörningsbaggar är det väldigt lätt att se skillnad mellan hane och hona. Hanen har ett stort horn på nosen och är lite större än honan. Honan saknar horn och är som sagt mindre. Honans färgteckning brukar även vara mycket ljusare än hanens.
Avel
Håller man baggen enligt riktlinjerna i detta skötselråd, bör de para sig. Parningen går till så att hanen sätter sig på honan och för in sitt parningsorgan i henne.
När honan lagt sina ägg i substratet kommer de att ligga i runt två veckor innan de kläcks. De kläcks då till små larver och det är nu larverna måste separeras och läggas i olika behållare med samma sorts substrat som fanns i terrariet där äggen lades. Det brukar ta runt ett år innan larverna blir fullvuxna baggar, beroende på temperatur och föda. Larverna kommer att få slut på sitt substrat efter en tid och man kan se att det behöver bytas genom att allt substrat har blivit till små pellets/avföring (avföringen från larverna fungerar jättebra som gödsel åt växter.) När larverna har blivit till puppor, kommer det att ta runt tre veckor (vanligtvis 19-21 dagar) för dem att bli till baggar. Under tiden de är puppor är det jätteviktigt att man inte rör dem eller flyttar deras behållare.
Det kan vara bra att sätta en liten bit fruktgelé/skalbaggsgelé i närheten av dem när de håller på att bli till baggar så de har någonting att äta. Ibland kan det hända att baggarna ligger helt stilla efter att de kommit ur pupporna, men detta behöver inte betyda att de är döda, utan ge dem tid, så brukar de börja röra sig efter någon dag.
Senast uppdaterad: 2014-03-06 09:15
Skötselrådet har visats: 8266 gånger