Skötsel Klippvaran
Klippvaran
Vetenskapligt namn: Varanus glauerti
Svenskt namn: Klippvaran
Familj: Varanidae
Släkte: Varanus
Livslängd: -
Ursprung: Norra Australien
Fullvuxen storlek: 80cm
Föda: Allätare
Aktiv: Dagaktiv
Miljötyp: Marklevande
Svenskt namn: Klippvaran
Familj: Varanidae
Släkte: Varanus
Livslängd: -
Ursprung: Norra Australien
Fullvuxen storlek: 80cm
Föda: Allätare
Aktiv: Dagaktiv
Miljötyp: Marklevande
Allmänt
(Foto: Ricard Hulteke)
Det ena området är Kimberley där man finner djuren på stora klippblock i vars sprickor och håligheter de gömmer sig vid fara.
Det andra området är Kakadu National Park i Northern Territory där de tillbringar sin tid på trädstammar jagandes skinkar och agamer som tillsammans med insekter och spindlar utgör deras huvudföda.
Kimberleys klippvaran räknades först som en underart till V.timorensis men på 1950-talet så fick den egen artstatus då bl.a. fjällform och antal inte stämde med timorensisarnas.
Utseende och beteende
Varanus glauerti blir uppåt 80cm lång och kroppsbyggnaden är slank med förhållandevis smala ben. Från frambenen går en lång hals fram till ett långsmalt huvud vilket ger en ormlik känsla. Man bör också tillägga att svansen svarar för c:a 75% av kroppslängden. På 80cm Klippvaran så är följaktligen 20 cm kropp och resten svans!Terrarium
(Foto: Ricard Hulteke)
1. detta är en mycket aktiv art vilket gör att terrariet inte kan vara för stort.
2. De växer från 2 till 6-7 decimeter på ett år. Har du inte råd att köpa fler terrarier så satsa på ett adult-stort från början och ha däri en stor petbox el. liknande den första tiden.
Till ett vuxet par/trio så är ett mått om 250x100x75 ok.
Bottenyta är viktig. Höjden utnyttjas om du väljer att ha ett högt terrarium, vilket också bekräftas i de studier man gjort i det vilda men måste du välja bort något så ha då hellre lite lägre burkar än liten bottenyta. (aldrig mindre än 70cm. så värmelampor etc. inte blir en säkerhetsrisk.
Bottenmaterial
Använd sand eller sandblandad jord då de gräver mycket om de får chansen.Om du vill göra enkelt för dig så täcker du baksida och sidor med korkmattor, inte plattor/bark utan anslagstavelkorkmatta. Det går självklart att använda korkbarksbitar men du kommer då att ha lite väl bra möjligheter att gömma sig. För att kunna övervaka hälsa och annat så är det bra om man smidigt hittar sina djur. Detta ökar levnadsutrymmet för djuren dramatiskt! En annan variant är hemmagjorda bakgrunder eller Back to nature och deras moduler.
Gömställen
(Foto: Ricard Hulteke)
Ett skall placerad vid den varma delen och den andra i den svalare delen av terrariumet. Detta för att varanen skall kunna temperaturreglera sig själv och undvika onödig stress.
Några ord om mikroklimat
I naturen så finns det djur som lever i ökenområden som är mycket varma och torra. Trots detta så har vi det många gånger torrare i våra hem! Detta beror på att när en stäppvaran, Klippvaran, taggsvansvaran, geckoödla eller sköldpadda blir torr och för varm så gräver den ner sig för svalka och fukt. Denna miljö kallar man för mikroklimat. Det lättaste sättet att åstadkomma ett bra mikroklimat är att ställa in en stor grästuva som du vattnar regelbundet. På detta vis så kan dina skyddslingar krypa in under och gräva sig in i fuktigt substrat.En annan lösning är att ha en tom godislåda och fylla den med spagnum (vitmossa) som hålls fuktig... Alltså, se till att ha en låda med fuktigt substrat i. Vermeculit är ett annat bra substrat som i bästa fall används för mer än återfuktning.
Värme
Ge dina Klippvaraner rejält med värme. Deras naturliga hemvist är inte Siljansnäs, Ljungbyholm eller Bodträskfors utan soliga områden i Australien. Att ha en solplats med 40-45 grader är ett minimikrav. På detta sätt får djuren möjlighet att reglera in rätt kroppstemperatur för matsmältning och annat. Solplatsen bör vara placerad i ena änden av terrariet. Denna solplats kommer att ge punktvärme och övriga delar av terrariet bör få en fallande temperatur. Den kallaste delen får inte gå under 25 grader. För att få kunna komma upp till 40-45 grader används med fördel en PowerSun eller UV-heatlampa. Hur stark den skall vara beror helt på luftvolym/avståndet till solplatsen. I terrariet hos mig så är det i den svalaste delen 26 grader och sedan kan de välja platser där det är både 50 grader och ända uppåt 68-70 grader! Nu kanske du tror att jag är helt borta men så länge djuren har en möjlighet att själva reglera sin temperatur så går det bra. Betänk vad 45 grader i skuggan innebär på en klippa i solsken i Australien. Det intressanta är att mina ödlor söker upp båda dessa platser dagligen! Jag vill dock vara tydlig med att om man har högre temperaturer så är det än viktigare med temperaturgradienten - dvs. att ju längre bort från lampan man kommer, desto svalare blir det.Att skapa en temperatursgradient
Man skapar enklast en fallande temperaturskala (en s.k. temperaturgradient) genom att ha värmekällorna i ena änden av terrariet. Jag löser detta genom att ha lysrör som allmänbelysning och sedan jobba med en sollampa (PowerSun) som dagsollampa och en termostatstyrd keramikvärmare som också har en 8 dimbar nattsänkning. Detta innebär att om temperaturen faller under 28 grader på dagen så startar keramikvärmaren. På natten sjunker temperaturen till runt 25 grader – allt med hjälp av en termostat.Ljus
Det pågår runt om i världen en diskussion om det är nödvändigt med uv-belysning på ödlor i allmänhet, och varaner i synnerhet. Jag vill inte på något sätt utge mig för att vara vetenskapligt korrekt, då jag aldrig har utfört labboratoriella empiriska jämförande studier med och utan uv-ljus. Det viktiga i sammanhanget är att dessa djur är sanna soldyrkare. De älskar värme och ljus. Jag personligen tror att uv-ljus är en viktig komponent och utifrån denna övertygelse, så författar jag denna text. Som sagt, det bör ha starkt dagljus, helst UV-heat eller PowerSun som ger rätt uv-mängd. Lysrör som Reptiglo m.fl. går, enligt min och många andras mening, inte att jämföra med dessa båda lampor då de ger för lite UV. Alternativet som kan tänkas är en Arcadia UV-kompaktlampa. Denna monteras i en armatur inne i terrariet.Föda
- Syrsor - Används som basföda. Syrsorna skall vara uppföda med mycket protein. Annars matar du din varan med ett tomt och innehållslöst skal.
- Mjölmaskar - Är ett bra val ihop med syrsorna. Men det är inte alla som äter dom.
- Gräshoppor - Uppfödaren av mina Klippvaraner använde gräshoppor som basföda! Kanonmat!
- Kackerlackor - Dyra att köpa styckvis men inte svårodlade. Köp en liten grupp och förvarar dom rätt, så har du små kackerlackor som har den rätta storleken för din varan.
- Pinkies - Ett klassiskt val till små ödlor, men frågan är om det är ett bra val. Dom innehåller för mycket fett och för lite näring. Om man skall ge pinkies till varanen bör det inte bli för ofta, högst någon gång per månad.
- Kalkon - Man kan med fördel byta ut pinkies mot kokt kalkonfilé (samma pris som kycklingfilén) då denna är nyttigare och betydligt mindre fet. Självklart så strör man på Miner-All på allt foder man ger.
- Ägg - Kokta ägg kan med fördel ges någon gång per månad.
Skötselråd skrivet av: Ricard Hulteke
Senast uppdaterad: 2011-08-04 23:53
Skötselrådet har visats: 23822 gånger
Senast uppdaterad: 2011-08-04 23:53
Skötselrådet har visats: 23822 gånger
Vilka har denna art?
Det finns 11 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.