Skötsel Tropiocolotes tripolitanus
Tropiocolotes tripolitanus
Svenskt namn: -
Familj: Gekkonidae
Släkte: Tropiocolotes
Livslängd: 5-6 år
Ursprung: Nordafrika
Fullvuxen storlek: ca 6-7 cm
Föda: Små insekter som bananflugor, nykläckta syrsor
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Marklevande
Allmänt
Tropiocolotes tripolitanus är en liten och lättskött ödla som tyvärr saknar ett unikt svenskt namn utan säljs ofta under det simpla och oansenliga namnet "dvärggecko".
Den har stora ögon utan synliga ögonlock liksom många andra geckos. Fötterna saknar lameller och ödlorna kan därför inte klättra på glas eller andra hala ytor. Man ska dock komma ihåg att de ändå kan klättra relativt bra, även om de föredrar att hålla sig på marken.
Utseende och beteende
Tropiocolotes tripolitanus är en liten geckoödla med mörk till ljus sandfärgad basfärg. Ett mörkbrunt band sträcker sig från näsborrarna, över ögat och bakåt över frambenet där det gradvis försvinner ut i basfärgen. Buken har ljus nyans, nästintill vit. Kroppen kan uppvisa en mängd olika teckningar, vanligen finns det en mängd mörka och ljusare prickar spridda över hela kroppen. Svansen är bredbandad och svanstoppen är ljusare än basfärgen. Ögonen är mörkt bruna med en ljus linje runt pupillen. Fjällen är kölade.
De lever i kolonier i naturen, men kan hållas ensamma eller i par i terrariet.
Arten är huvudsakligen nattaktiv, men kan vara aktiv under dagarna i jakt på föda eller värme. Under kvällarna och nätterna kryper de omkring i terrariet och gömmer sig mycket sällan. Det är en modig ödla trots sin storlek, men man ska inte hantera dem eftersom de lätt kan skadas eller stressas. Under dagarna brukar de ligga under stenar eller på solplatsen i terrariet.
Terrarium
Eftersom Tropiocolotes tripolitanus är en liten ödla med sina ynka 6-7 cm, kan de hållas i ett litet terrarium. Ett par kan utan problem klara sig med ett terrarium på 30x30x30 cm, men som med alla andra djur är större alltid bättre. I ett terrarium på 60x45x45 cm kan man utan problem husera upp till 9 djur enligt Jordbruksverkets stadgar, jag förespråkar dock att ge den mängden djur större utrymme.
De är ökenlevande och behöver inte ha någon extra luftfuktighet. Jag har inte upplevt att ett fuktgömsle behövs, eftersom mina djur aldrig använde sitt, togs detta snart ut ur mitt terrarium. Om djuren verkar ha problem att ömsa ska fuktgömslet genast tillbaka. Vatten sprayas på väggarna och inredningen någon timme efter släckning för att erbjuda djuren vatten. De dricker av vattendropparna, en vattenskål innebär bara onödig drunkningsrisk.
Temperaturen ska ligga mellan 25-30 grader. Solplats ska erbjudas med temperatur mellan 30-35 grader. UV-ljus är inte nödvändigt, men skadar inte.
Terrariet inreds med många gömställen i form av platta stenar, grottor och liknande. Ödlorna kan också erbjudas möjligheter att klättra på höjden, vilket kan underlätta temperaturregleringen för djuren, speciellt i små terrarier. Sand fungerar utmärkt som bottensubstrat.
Föda
Små ödlor betyder små bytesdjur. Tropiocolotes tripolitanus är en opportunistisk jägare och äter allt den kan fånga och besegra. Därför är det mycket viktigt att inte ge för stora bytesdjur, eftersom dessa kan orsaka skador på ödlan om de äts. Lämpliga insekter att ge är bananflugor, små syrsor, mycket små kackerlackor eller kackerlacksnymfer, buffaloworms och små vaxmott. Allt som är mindre än ödlans huvud. Samtliga djur ska dammas med kalcium och vitamin D3 vid varje matning och multivitaminer kan ges var 3:e – 4:e matning. Matning bör ske varannan dag.
Könsbestämning
Att könsbestämma dessa små geckos kan vara svårt. Könen är lika, även om honorna kan upplevas som lite större än hanarna, ser man oftast ingen skillnad utan en närmare titt. Det säkraste sättet att könsbestämma djuren är att placera dem i en transparent glas- eller plastburk och titta på djuren underifrån. Hanen har en förtjockning vid svansbasen vilket saknas hos honan.
Avel
I en etablerad koloni är det mycket lätt att avla på dessa geckoödlor. Ofta kan man bara låta dem sköta sitt, men en vinterperiod på två månader med kortare ”dagar” kan hjälpa till att trigga parningsperioden. Honan lägger ett ägg med hårt skal var fjärde vecka under perioden mars-oktober. Äggen kan lämnas i terrariet där honan ibland kan vakta det, men aggressivitet är mycket ovanligt hos arten även under parningsperioden. Äggen kläcks efter 58-64 dagar och de 2 cm stora ungarna kan huseras med de vuxna.
Senast uppdaterad: 2014-03-17 15:26
Skötselrådet har visats: 12264 gånger
Vilka har denna art?
Det finns 4 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.