Skötsel Pärlödla
Pärlödla
Svenskt namn: Pärlödla
Familj: Lacertidae
Släkte: Timon
Livslängd: 20-30år
Ursprung: Sydvästra Europa
Fullvuxen storlek: 40-70cm
Föda: Allätare
Aktiv: Dagaktiv
Miljötyp: Marklevande
Allmänt
Pärlödlan är Europas största ödla, men den varierar mycket i storlek beroende på lokalitet. Den kan vara allt från 40 till 70 cm, men man har funnit enstaka exemplar som varit närmare 80 cm. I det vilda lever pärlödlan i buskiga, steniga och kuperade områden där den gärna söker skydd bland stenar och busksnår.
Det finns fyra beskrivna underarter:
T. l. lepidus - förekommer på Iberiska halvön, i södra Frankrike och nordvästra Italien
T. l. ibericus - förekommer på nordvästra Iberiska halvön
T. l. nevadensis - förekommer i sydöstra Spanien
T. l. oteroi - förekommer i nordvästra Spanien
Utseende och beteende
Pärlödlan är en robust och stark ödla. Till färgen är den grön, gul, brun eller en mix av dessa. På sidan av kroppen har den blåa fläckar (pärlor) vilket givit upphov till dess namn. Hanarna brukar ha fler fläckar och är starkare i färgen än honorna. Juveniler är gulbruna med små vita prickar som täcker kroppen.
Dvalning
Under vintern dvalar pärlödlan i någon skyddande hålighet. I fångenskap är det inte ett krav att dvala sin ödla men det är viktigt om man vill få ödlorna att para sig. Vuxna djur dvalas i 2-3 månader medan det räcker med sex veckor för juveniler. Temperaturen ska ligga på 4 – 7ºC.
Inför en dvalningsperiod kortas successivt antal ljustimmar, temperatur och matmängd tills man uppnått rumstemperatur. Ödlan bör inte utfodras på åtminstone två veckor innan dvalningen så att ingen mat ligger kvar i systemet.
När man inte längre kan sänka temperaturen i terrariumet är det dags att förflytta djuren till en separat behållare med fuktigt substrat. Denna behållare läggs i en kyl som kan vara så pass kall som 15 ºC. Sedan fortsätter man att sänka temperaturen med en grad om dagen tills man uppnått önskvärd temperatur. När dvalan är över vänder man helt enkelt på processen.
Terrarium
En bottenytan på mellan 1-2 m² och 60 cm höjd är lagom beroende på ödlans storlek.
Inred terrariumet som en stäppmiljö med stora grenar eller korkbitar för ödlan att klättra på. Stora stenar uppskattas också. Se till att det finns gott om gömställen i hela terrariet och att det alltid finns färskt vatten att tillgå. Som substrat funkar t ex sand/jordbladning, jord eller torv som hålls något fuktig. Lägg på ett lager som är 5-15 cm tjockt. Det är också viktigt att det finns minst en fuktig plats för ödlan att gräva ner sig på.
Temperaturen i terrariumet ska variera från 24ºC på svala sidan till omkring 30-45 ºC på solplatsen. Det är okej med en mycket varm solplats bara det inte blir för hög temperatur i terrariumet som helhet. Om det blir för varmt på den svala sidan så ta då hellre en svalare solplats.
Pärlödlor är dagaktiva och behöver tillgång till UVB-ljus vid solplatsen. Använd rikligt med dagljus för den allmänna belysningen.
Luftfuktigheten ska ligga på 55-65%. Spraya gärna lite extra när ödlan ömsar.
Föda
I det vilda äter pärlödlan insekter, sniglar, fågelungar, små gnagare, ägg och frukt. I fångenskap äter den det mesta som serveras. Kackerlackor eller syrsor utger en bra bas. Variera med gräshoppor, zophobas, pinkiemöss, magert kött (kalkon eller kyckling), kokt ägg och lite frukt/bär som t ex banan, persika eller jordgubbar. De uppskattar att slicka i sig mosad frukt. Istället för att mosa själv går det även bra att köpa barnmat bestående fruktpuré, men se till att den bara innehåller frukt och inga andra tillsatser.
Utfodra både vuxna och juveniler tre gånger i veckan. Pudra all mat med kalk och tillsätt vitaminpulver några gånger per månad.
Könsbestämning
Det är lätt att avgöra kön på adulta djur. Hanarna är skarpare i färgen, är större/grövre och ha betydligt bredare huvud och nacke än honorna.
Avel
Pärlödlor blir könsmogna vid 2-3års åldern.
Parning sker 1-4 veckor efter att de vaknar ut dvalan.. Honan bär på äggen i ungefär 1-1,5 månad innan hon gräver ner dem. Det är viktigt att erbjuda en så kallad äggläggningslåda fylld med fuktigt substrat.
En kull består av 8-20 ägg och en hona kan lägga 1-3 kullar varje säsong. Äggen inkuberas i 28-30ºC med en luftfuktighet av 80-90% och kläcks efter 85-120 dagar.
Senast uppdaterad: 2012-08-28 20:07
Skötselrådet har visats: 23725 gånger
Vilka har denna art?
Det finns 46 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.