Skötsel Rödögd krokodilskink
Rödögd krokodilskink
Svenskt namn: Rödögd krokodilskink
Familj: Scincidae (Skinkar)
Släkte: Tribolonotus
Livslängd: 6-20 år
Ursprung: Papua Nya Guinea
Fullvuxen storlek: 18-20 centimeter, 35-45 gram
Föda: Insekter
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Marklevande, regnskog
Allmänt
Den rödögda krokodilskinken (Tribolonotus gracilis) är en väldigt skygg reptil, som man sällen kommer att se i sitt terrarium. De härstammar ifrån Papua Nya Guinea och närliggande öar där de lever i tropisk skog med hög luftfuktighet. Det är en art som funnits i hobbyn i några få decennier, där de första importerades under 90-talet. Deras annorlunda utseende har gjort dem relativt populära, men deras skygga natur har gjort att informationen om deras beteende är svårstuderad.
Arten ska inte förväxlas med den också förekommande arten Tribolonotus novaeguineae. En stor skillnad mellan de två är att T.novaeguineae saknar den röda ring som finns hos T.gracilis, vilket gör det lätt att särskilja vuxna individer. Hos ungdjur har denna ring inte blivit lika tydlig, så där kan det vara svårare.
De är otroligt vackra när man väl får se dem. Att använda sig av kameror i terrariet för att lista ut hur de verkar leva kan vara ett bra alternativ för att inte konstant störa och stressa dem. De är otroligt fascinerande varelser och det finns mycket för oss att lära.
Utseende och beteende
De har en krokodilliknande kropp med tydliga fjäll och brett huvud. Som vuxna har de en tydlig orange/gul ring runt ögonen. De är nattaktiva men är ofta framme under gryning och skymning. Dessa ödlor kan gärna bo i grupp tillsammans, men då endast en hane, med en eller fler honor.
Under parningssäsong eller när de är stressade kan de låta och göra ljud ifrån sig. Vid hög stress och som försvarsmekanism kan de spela döda. De har även förmågan att kunna släppa svansen (s.k. autotomi) men det växer sedan ut en ny. Det är dock påfrestande för en ödla att regenerera en svans. Till skillnad mot många andra ödlor så kan denna art bli väldigt beskyddande av sina ägg. Detta då den inte bara tar hand om äggen och ser till att ungen kläcks, utan även tar hand om sina ungar under en kortare tid.
Terrarium
Då det är marklevande ödlor som blir närmare 20 cm långa så krävs det ett terrarium som är minst 0,16kvm i bottenyta. En bra rekommendation är dock att använda ett terrarium som är 60-80 cm brett och 45 cm djupt. Har man möjlighet att ge dem ännu större är det självfallet bara positivt så länge man ser till att det finns gott om gömställen.
Använd gärna en blandning av kokoshumus och mossa som bottensubstrat. Kokoshumus kommer oftast i block som man lägger i vatten, och heter vanligtvis “Plantation soil” eller liknande. Även “Cocohusk” kan fungera bra, och är större bitar än det som används i blocken.
För att dessa ödlor ska trivas så krävs det mycket gömställen. Det kan exemeplvis vara stenar, korkbarksrör eller annat som ödlan kan krypa in under. Lägg gärna in lite klätterställen också, då de gillar att klättra.
Även växter är viktigt för att se till att miljön i terrariet inte är för öppet, och för att se till att ödlorna känner sig skyddade. Då ödlorna inte är växtätare, är det perfekt att använda sig av levande växter för att kunna bibehålla luftfuktigheten. Ett s.k. bioaktivt terrarium passar bra för denna art. För att skapa ett bioaktivt terrarium tillsätter man helt enkelt andra organismer som tar hand om avfall och jorden i terrariet, t.ex. maskar, gråsuggor och hoppstjärtar.
Då de rödögda krokodilskinkarna lever i fuktig miljö kan man gärna ha riklig tillgång till vatten, med exempelvis ett vattenfall eller en större vattenskål där hela ödlan kan komma i för att bada.
Luftfuktigheten bör ligga mellan 70 och 90 procent. Låt det få sjunka emellanåt innan man ökar på det igen, med andra ord så ska det inte ligga på konstant 90 procent.I naturen varierar trots allt vädret och luftfuktigheten från dag till dag och de har både regn och torrperiod. För att få upp luftfuktigheten i terrariet kan man själv spraya vatten med en sprayflaska varje kväll och morgon, eller så kan man köpa ett regnsystem som sköter detta med hjälp av en timer.
Medeltemperatur i terrariet under dagtid bör ligga runt 28 grader. Under natten får gärna temperaturen gå ner ett flertal grader.
Ingen solplats behövs men man kan använda en mindre lampa eller en svag värmematta för att få upp värmen på ena sidan om man har svårt att få en värme på ca 28 grader. Gör man dessutom ena sidan lite varmare så blir det lättare för ödlan att anpassa sin temperatur genom att helt enkelt förflytta sig till den varma eller svala delen av terrariet. Då arten är nattaktiv krävs inga större mängder UV-B-ljus, men det är ändå rekommenderat att erbjuda en lampa med svagare UV-A och UV-B-strålning för att se till att ödlan mår bra.
Det är till största del en marklevande ödla men klättrar gärna om de får möjlighet till det.
Föda
Deras huvudsakliga föda är insekter. De bör ha konstant tillgång till levande föda, såsom små syrsor, dubiakackerlackor, gråsuggor och mjölmask. Födan ska pudras med kalk och vitamintillskott. Det går att skapa en egen vitaminblandning av bland annat bipollen, kalk och vitaminer. Annars finns det flera blandningar att köpa färdiga. Huvudsaken är att de får tillskott, då de annars med största sannolikhet kommer att utveckla sjukdomar.
Könsbestämning
Det är svårt att könsbestämma dessa skinkar. Det finns framförallt två olika sätt för könsbestämningen. Ena sättet är att titta på de två mellantårna på bakfötterna. Hos hanen, har de vita prickar längst ner. Man kan även kika på ödlans magen, ungefär där en navel skulle ha suttit. Hanen har något större magfjäll än honan.
Avel
Har man ett par, så bör man se till att det finns en plats i terrariet där äggen kan grävas ner. När ägg väl är lagda, så kommer de att ta hand om och beskydda sina egna ägg. När väl äggen kläcks så tar de hand om och uppfostrar sina ungar under en kortare tid. Honorna lägger ett ägg i taget. Krokodilskinkar växer långsamt och det kan ta upp till 3 år innan de når könsmognad.
Äggen kläcks mellan 60-80 dagar beroende på temperatur. När ungarna kläcks har de inte de typiska röda ringarna runt ögonen utan detta börjar växa fram när de börjar närma sig könsmognad.
Ungarna har ett ljust huvud som mörknar med tiden. De bör även vara kvar hos sina föräldrar i minst 2 månader. I det vilda parar sig krokodilskinkarna under den fuktiga säsongen i början av året. I fångenskap kan man alltså sänka fuktigheten till 60-70 procent under några veckor för att sedan höja den igen, för att kunna få fler ägg under året.
Senast uppdaterad: 2020-05-30 17:52
Skötselrådet har visats: 15340 gånger
Vilka har denna art?
Det finns 53 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.