Skötsel Petriis gecko

Petriis gecko

Stenodactylus petrii
Vetenskapligt namn: Stenodactylus petrii
Svenskt namn: Petriis gecko
Familj: Gekkonidae
Släkte: Stenodactylus
Livslängd: ca 5 år
Ursprung: Nordafrika
Fullvuxen storlek: 9 cm
Föda: Insekter
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Öken

Allmänt

Petriis gecko (Stenodactylus petrii) är en liten och relativt lättskött ödla som inte kräver så mycket utrymme. Arten härstammar från Nordafrika i länderna runt Sahara där den lever i varmt och kargt klimat. Då det är en liten och ömtålig ödla så bör den inte tas upp för ofta utan enbart när det verkligen behövs.

Utseende och beteende

De blir ungefär 8-10 cm stora och dess kroppsfärg är spräckligt sandfärgade med vit undersida. De har stora ögon med vertikala kattliknande pupiller. De saknar ögonlock och rengör och fuktar därför sina ögon med tungan.

De är som mest aktiva på kvällen och på natten, då de kryper fram ur sina gömställen för att börja leta efter mat och klättrar runt och utforskar. Det är en marklevande gecko som saknar häftlameller och kan därför ej klättra på glas.

Terrarium


Ett terrarium på 50x50 räcker, men större är att föredra så de har gott om utrymme att röra sig på. De kan utan problem hållas i grupp men då gäller det att tänka på att det behövs extra utrymme och flera gömställen. Terrariets bottenmaterial kan bestå av sand, tillräckligt för att de ska kunna gräva ner sig. Man bör ha många gömställen i olika delar av terrariet som står säkert och stadigt så de inte råkar mosa ödlan när den gräver. Man kan använda sig av skärvor av lerkrukor, stengrottor, men även korkbark och annat liknande är bra alternativ. De gillar att klättra så man bör försöka ha lite kuperat landskap.

De bör även ha tillgång till en liten vattenskål med rent vatten. Temperaturen på den svala sidan bör ligga runt 25 grader. Både en värmelampa och en UV-lampa är att föredra och det är bra om man då försöker skapa en varmare och en kallare sida av terrariet. Luftfuktigheten behöver man inte tänka så mycket på då det går bra med det som är i rummet på ca 40%.

Föda

Syrsor är ett bra alternativ, omkring 5 syrsor per ödla(beroende på storlek) ungefär tre gånger i veckan. För att skapa lite stimulans kan man variera antalet syrsor och dagarna man ger syrsor. De klarar av att äta fullvuxna syrsor och man bör ge syrsorna bra näring innan de ges som föda. Ödlorna äter inte alltid upp alla syrsorna på en natt och kvarvarande syrsor bör därför tas bort tills skymning för att de inte ska störa medan ödlorna sover. I ett av hörnen kan man spraya vatten varje kväll så att ödlorna kan drick vattendropparna från bakgrund/glas.

Könsbestämning

Hanen är lite mindre och lite smäckrare än honan. På undersidan av ödlan ser man tydlig skillnad på hona och hane då hanar har tydliga könsorgan, med stora utbuktningar vid svansroten.

Avel

Honan lägger två ägg som kan kläckas i terrariet, sen bör man skilja på vuxna och ungdjur då ungarna annars kan bli uppätna. Äggen går även kläcka i inkubator, men man bör då vara väldigt försiktig när äggen flyttas då de är ömtåliga.

Skötselråd skrivet av: Astrid
Senast uppdaterad: 2016-11-14 17:31
Skötselrådet har visats: 7175 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 7 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till