Skötsel Standingis daggecko

Standingis daggecko

Phelsuma standingi
Vetenskapligt namn: Phelsuma standingi
Svenskt namn: Standingis daggecko
Familj: Gekkonidae (Geckoödlor)
Släkte: Phelsuma
Livslängd: 15-20 år
Ursprung: Sydvästra Madagaskar
Fullvuxen storlek: 25-28 cm
Föda: Allätare men i naturen är det mest insekter
Aktiv: Dagaktiv
Miljötyp: Trädlevande

Allmänt

Phelsuma standingi beskrevs först av Paul Ayshford Methuen & John Hewitt år 1913.

Vart den finns och hur stort utbredningsområdet arten har, är lite oklart då olika källor visar olika stort, men runt Zombitse-Vohibasia nationalpark ut till kusten verkar de finnas. Dessa områden är bland de varmare och torrare områdena på Madagaskar. Det ligger omkring 9 meter ovanför havet. Medeltemperaturen är 23,7 grader och som högst runt 38 grader med en variation på cirka 7,5 grader.

Phelsuma standingi är en lugn art och har tåligare hud än andra daggeckos men är likt de andra ingen art man bör hantera. Bäst är att observerar dem på avstånd då det är väldigt snabba och kan släppa svansen om de blir hanterade på fel sätt (svansen växer ut igen men blir sällan lika fin som “originalsvansen”). Vad jag läst mig till så var dessa ödlor vanligare i hobbyn runt 90 talet än vad de är idag. När jag registrerade mitt par på terrariedjur.se så var det endast jag och min sambo som hade denna art på sidan. Men jag hade sett några enstaka bilder på olika facebook-grupper så det fanns åtminstone några fler som höll dem i terrarium.

Utseende och beteende

Som juveniler är de svartrandiga med ett grönt huvud och en turkos kropp, men vid runt 9 månader byter de denna färgteckning till att bli mer prickiga/spräckliga men behåller grundfärgen på huvudet och kroppen om man har bra belysning. I naturen har de en klarare färg än vad de får i fångenskap. För att behålla en så fin färg som möjligt behöver man bra belysning. Utan detta kan ödlorna tappa i princip all färg och nästan bli helt gråa när de blir äldre. I naturen hittar man dessa ödlor högt uppe i acacia- och tamarindträd solandes och ofta i par. Dock ej mer än ett par i samma träd.

Terrarium

Eftersom det är en trädlevande art så är ett högt terrarium att föredra. Enligt L80 är 0,25kvm och 50 cm högt( 60b*45d*50h) minimum-måttet på ett terrarium för denna art men frågar du mig är det alldeles för litet. Jag själv har nu ett terrarie som är 90b*60d*120h vilket känns rätt lagom till ett par. Det är inte bara storleken på terrariet som har betydelse utan man behöver även bra inredning för att ödlorna ska kunna utnyttja ytan. Pinnar, bamburör, lianer och lämpliga växter att klättra på är bra inredning.

Ljus

Det är som sagt en dagaktiv art och som nämns tidigare behövs det bra kvalité på ljuset för att djuren ska behålla färgen och må bra. Min rekommendation är därför att man använder vanliga T5 dagsljus-lysrör ( som ger UV-A-ljus) i kombination med en HID lampa ( som ger UV-B & UV-A och är dessutom ett väldigt bra och starkt ljus). Eftersom HID-lampan ger ett så pass kraftigt ljus så solar ödlorna på ett naturligare sätt (kortare perioder) än under ett lysrör där de verkar ligga och "steka" under längre perioder.

Luftfuktighet

Även fast Phelsuma standingi lever i de torrare delarna av madagaskar så är det fortfarande ganska fuktigt, runt 50-60% på dagarna och runt 70-90% på kvällarna. Detta åstadkommer du genom att spraya 1-2 gånger om dagen. Det går även att använda ett regnsystem med timer som sprayar på exempelvis en kortare stund på förmiddagen och sedan en längre stund på kvällen.

Temperatur

I naturen är medeltemperaturen 23,7 grader och som högst runt 38 grader. I terrariet får man därför försöka efterlikna detta. Ha gärna dagljus i ena änden av terrariet och en HID-lampa i den andra så borde du hamna ungefär rätt. Med detta skapar man en temperatur-gradient där det är varmare på ena sidan av terrariet. Då kan ödlorna själva förflytta sig om de vill svalka sig eller sola sig för att få upp värmen.

Föda

Dessa ödlor äter både frukt och insekter, och man kan därför varierar en hel del. Det är ganska lätt att de går upp i vikt så att försöka mata med mer insekter än frukt är att föredra. Jag brukar mata med s.k. “Crested Gecko Diet” (CGD) 1 gång i veckan och insekter 2-3 gånger så man får några matfria dagar. Insekter som går att ge är exempelvis dubia i en burk eller från pincett, mjölmask i en burk på marken, flugor (går t.ex. köpa maggot från fiskebutiken och kläcka fram själv), stora vaxmottlarver och fjärilar.

Är det ett ungdjur så kan man mata med blomflugor, små vaxmott, buffaloworms, små syrsor eller små dubia.

Könsbestämning

Honor har oftast väldigt tydliga kalksäckar på halsen som inte alls är lika stora och tydliga på hanarna. Detta sätt är dock inte lika säkert som att kolla på femoralporerna som är på fjällen ovanför kloaken och som formar ett v mellan bakbenen. Porerna är som små prickar mitt i fjällen och honor saknar dessa.

Avel

För lyckad avel så bör paret vara minst 14 månader gamla innan parning. Parning brukar ske runt November-December och honan brukar sedan lägga två ägg med fyra veckors intervall med totalt runt 9-12 ägg på en säsong. Min hona har dock hittills lagt som mest 5 ägg på en säsong.

Honan lägger ofta äggen i ett bamburör eller annan hålighet. Äggen klistras ofta fast där de läggs så ibland kan det vara enklast att kläcka dem på plats. Honan väljer ofta en bra plats vad gäller temperatur och fuktighet.

Annars kan äggen förflyttas till en inkubator och inkuberas på omkring 25 grader och äggen kläcks då efter cirka 65 dagar. Höjer man temperaturen med ca 3 grader kortas perioden ner ca 5 dagar. Även fast äggen inte kläckts efter 65 dagar så är det bara att vänta, ibland tar det helt enkelt lite längre tid.

Enligt boken "Day Geckos" / F Bruse, M Meyer, W Schmidt 2005 så blir det oftast 50/50 mellan könen. Könsfördelningen verkar alltså inte bestämmas av temperaturen.

Ungdjuren kan oftast bo med sina föräldrar tills de blir runt 6 månader, men jag har alltid valt att ha dem i ett eget terrarium för att hålla koll på att de äter och bajsar som de ska.

Skötselråd skrivet av: Robert Eliassen
Senast uppdaterad: 2019-02-23 19:16
Skötselrådet har visats: 6681 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 8 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till