Skötsel Guldstänkt daggecko
Guldstänkt daggecko
Svenskt namn: Guldstänkt daggecko
Familj: Gekkonidae
Släkte: Phelsuma
Livslängd: 10 år
Ursprung: Madagaskar, Komorerna
Fullvuxen storlek: 15-20 cm
Föda: Allätare
Aktiv: Dagaktiv
Miljötyp: Trädlevande
Allmänt
Den guldstänkta daggeckon (Phelsuma laticauda) är en av de mindre arterna i släktet Phelsuma. De härstammar från Madagaskar och Komorerna men de har även introducerats till flera öar i Stilla havet, bland annat Hawaii.
Det är en mycket vacker och färgglad ödla som kommer väl tillrätta i ett större, välplanterat regnskogsterrarium.
Arten beskrevs av den tyska zoologen Oskar Boettger 1880, men då under namnet Pachydactylus laticauda. Dess vetenskapliga namn kommer ifrån dess breda svans (Latin “latus” - bred, “cauda” - svans).
Utseende och beteende
Den guldstänkta daggeckon är en mycket aktiv ödla som spenderar dagarna med att leta efter föda och interagera med artfränder. Flera individer kan ses äta till exempel nektar från samma växt. Hanar kan dock vara aggressiva främst mot andra hanar men även mot honor vilket man bör tänka på om de hålls i mindre terrarier där honan inte har tillräckligt med gömställen att fly undan till.
Grundfärgen är grön och kan variera i nyans baserat på humör och temperatur. Längs med ryggen finns flera röda linjer vilka även kan återfinnas på ovansidan av munnen. På nacken och nedåt ryggen finns rikligt med guldgnistrande fläckar som gett arten dess populärnamn.
På geckons fötter och tår finns mängder med små hår eller så kallade häftlameller. Detta gör att ödlan kan klättra på väldigt glatta ytor, även glas!
Det är mycket snabba och känsliga ödlor och därför bör de inte hanteras med händerna. Deras hud är ömtålig och kan skadas vid beröring. Om en ödla behöver flyttas rekommenderas det att man fångar den mot en vägg med hjälp av en plastlåda under vilken ett lock kan föras in för att försegla den.
Terrarium
Då detta är en mycket aktiv ödla krävs det ett terrarium som är relativt stort i jämförelse med ödlans storlek. Ett större terrarium gör det även lättare att skapa en vacker miljö med korrekt temperatur och luftfuktighet. Minst ett terrarium med måtten 45x45x45 eller helst 45x45x60 behövs. Större är bättre i det här fallet så länge de kan hitta föda utan problem.
Terrariet bör inredas med tät vegetation och med olika sorters plantor med både mjuka och styva blad. Bamburör i olika dimensioner och längder som erbjuder klättermöjligheter såväl som gömslen. Bamburör är även populära som äggläggningsplatser. Då det är en trädlevande art är det viktigt att man utnyttjar höjden så gott det går.
Som bottensubstrat kan man med fördel använda substrat som håller fukt, exempelvis kokosmull eller plantationsoil vilket även ger växterna mer gynnsamma levnadsmiljöer. Luftfuktigheten bör ligga mellan 65-75% och detta kan upprätthållas genom att man sprayar terrariet ett par gånger per dag. Det går även att införskaffa ett regnsystem och ställa in på timer så slipper man manuellt spraya varje dag. Ödlorna kommer att dricka vattendroppar från inredningen efter att man sprayat och en vattenskål är tekniskt sett inte en nödvändighet, dock hjälper den till att hålla luftfuktigheten uppe.
Temperaturen bör dagtid uppnå ungefär 28 grader och under natten bör den sjunka till omkring 20 grader. Ha gärna en varmare plats i terrariet så att ödlorna självmant kan förflytta sig i terrariet om de vill svalka eller värma sig. Tänk dock på att det kan vara svårt i att skapa en temperaturgradient i ett litet terrarie och det får inte bli för varmt om en värmelampa används.
Även värmematta kan användas för att öka luftfuktigheten och temperaturen.
Tillräcklig belysning med mycket UV-ljus är viktigt både för ödlorna och för växternas skull.
Föda
Den guldstänkta daggeckon har en mångsidig diet och äter olika ryggradslösa djur, mindre ödlor, övermogna frukter och nektar. I fångenskap passar mindre insekter såsom små syrsor, kackerlacksnymfer och waxmott bra i kombination med mosad frukt och fruktpulver anpassat för daggeckos.
Insekterna bör pudras med kalk och vitaminpulver. Bipollen kan lösas upp i vatten och blandas med pulverdieten som ett tillskott. Honung kan även ges då och då som en berikning.
Könsbestämning
Vuxna ödlor kan könsbestämmas genom att studera fjällen som är lokaliserade över kloaken och formade till ett "V". Hanarna har små porer på vardera av dessa fjäll vilka kan ses som små prickar. Honorna saknar dessa.
Avel
Vid avel bör en hane hållas med flera honor för att minska stressen för honorna. Ett mycket stort terrarium bör även användas. Varje hona lägger två ägg upp till fem gånger per år. Viktigt är att äggen inte vidrör det fuktiga inkubationsmediumet utan att de ligger på en plastbit eller dylikt.
Ihåliga bamburör är lämpliga som äggläggningsplaster. Den guldstänkta daggeckon tillhör de arter inom Phelsuma-släktet som inte limmar fast sina ägg och det är således lätt att flytta dem till en äggkläckningsmaskin. Vid 28 grader kläcks äggen efter 40-45 dagar.
Ungarna bör hållas i individuella terrarier då de brukar kunna bråka med varandra. Den första tiden är det lämpligt att använda fuktigt hushållspapper som bottenmaterial då det är lätt att kontrollera om ungen äter och bajsar normalt. Ungarna bör utfodras med små insekter, såsom småsyrsor, kackerlacksnymfer, bananflugor, små waxmott men även med frukt och fruktpulvermixer. Det är viktigt att växande djur ofta får maten pudrad med kalk och vitaminer för att inte drabbas av bristsjukdomar.
Senast uppdaterad: 2015-11-18 14:00
Skötselrådet har visats: 20147 gånger
Vilka har denna art?
Det finns 32 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.