Skötsel Phelsuma barbouri
Phelsuma barbouri
Svenskt namn: Phelsuma barbouri
Familj: Gekkonidae
Släkte: Phelsuma
Livslängd: -
Ursprung: Ambohimirandrana och Mantsina, Madagaskar
Fullvuxen storlek: 15cm
Föda: Frukt & insekter
Aktiv: Dagaktiv
Miljötyp: Trädlevande
Allmänt
Phelsuma barbouri (Loveridge 1942) har sitt ursprung i bergen Ambohimirandrana och Mantsina, Madagaskar. De finns enbart på höga höjder på upp till 2600 meter. Klimatet på dessa höjder är den största anledningen till att denna art anses vara svår att hålla och föda upp i fångenskap.
Medeltemperaturen på årsbasis är 13,9 °C. Medeltemperaturen den kallaste månaden är 10,2 °C och den varmaste månaden 16,1 °C. De årliga nederbörden är ca 1700 mm. Normalt är dagarna varma och torra medans nätterna är svala och fuktiga. På dessa höjder är sol och UV-strålning mycket intensiv och det är nästan alltid blåsiga förhållanden. Dessa två parametrar är väldigt viktiga för en lyckad skötsel i fångenskap av denna art.
Utseende och beteende
Både hanar och honor blir ungefär lika stora, och når maximalt ca: 15 cm. Grundfärgen är metallisk grön, men kan på olika individer och genom olika sinnesstämmningar variera till metaliskt blå. På huvudet går ett mönster av tunna bruna linjer som börjar vid nosen och breder ut sig bakåt huvudet. Längs ryggens sidor går två breda bruna band, som kan vara mer eller mindre upplösta. Dessa slutar vid svansroten. Från ögats bakkant och längs sidolinjen går även här ett brett brunt band, som varierar i tydlighet. Över och underläppar är helt vita, och undersidan är grå blå. Variationen mellan individer kan vara stor, från helt marmorerade individer til de med mycket tydliga och markerade bruna linjer. Ungarna ser ut som små kopior av de vuxna djuren
Terrarium
Idag har jag två terrarier med Phelsuma barbouri. I ett utav dem håller jag en grupp på 1,1 och i det andra 1,2. Terrariumen har måtten 50x60x50cm (längd, bredd, höjd).
Om man bortser från inredningen så är det två saker som är annorlunda från alla mina andra Phelsuma terrarier. Normalt är en tredjedel av toppen täckt med nät för ventilation. På terrarier för Phelsuma barbouri däremot är hela toppen öppen med nät. Detta för att ge så mycket ventilation som möjligt. Det andra är ljuset. Normalt använder jag 1-2 helspektrumrör med UV-strålning för mina Phelsumas som den enda ljus och värmekällan. För P.barbouri använder jag tre rör, och även en halogenspot. Rören är på i 14 timmar mellan mars och oktober och reduceras till 10 timmar mellan november och februari. Halogenlampan slås på vid 11 och stängs av klockan 14 året runt. Detta ger djuren en chans att sola sig och smälta maten bättre även under de kalla vintermånaderna.
Varje kväll sprayas terrariumet för att öka luftfuktigheten. Luftfuktighetsnivåerna varierar mellan 50-85% (dag / natt). Den genomsnittliga temperaturen i burarna är under sommaren 24 °C och på vintern 16 °C.
Nattemperaturer under sommaren sjunker till 18 °C, och på vintern till 13 °C. Under halogenspoten är temperaturen 29-30 ° C året runt. Som substrat använder jag ett 6 cm tjockt lager sand som sprayas varje kväll för att hålla fukt natten igenom.
Några stadiga klippor och grenar används för att de ska ha något att klättra på. En Sansiveriaväxt ingår också, främst för att ge terrariumet ett trevligare utseende. En av grenarna sträcker sig hela vägen till toppen för att ge dem en chans att värma sig nära lysrören och halogenspoten. Även om denna art normalt lever på marken i naturen,så har den ett beteende i terrarium som liknar de flesta Phelsumas. De tillbringar större delen av deras tid till att klättra på grenarna eller glasväggarna. Inga bamburör används eftersom de verkar föredra att gömma sig mellan stenarna istället för i rör.
Det är också mycket sällan som de använder bamburör för äggläggning och därför ser jag ingen anledning till att använda dem. Som med alla Phelsumaarter så vinner de mycket av att hållas utomhus i skärmade terrarier under sommaren. De fungerar bra ute i skärmade terrarier, även om temperaturen då och då sjunker under 0 ° C.
Föda
Som med alla Phelsumas så består kosten av både insekter och olika typer av fruktblandningar. Jag använder syrsor som animalisk basmat, omväxlande med waxmoths och bananflugor. Frukten jag använder är oftast papaya, och för att ge dem lite variation får de även yoghurt, mango, banan och babydesserter. De vuxna matas två gånger i veckan med insekter och en gång i veckan med frukt. Varannan utfodring dammas fodret med Minerall 1, som jag anser är det bästa mineralpudret.
Avel
Mina honor lägger vanligen de första äggen i mitten av september. De fortsätter att lägga ägg en gång i månaden tills temperaturen blir för varm, normalt i slutet av juni. Då gör de en paus och fortsätter igen i september. Phelsuma barbouri är en ägg-limmare, men inte till den grad som till exempel Mauritius och Réunion. Mina geckos föredrar att lägga ägg högt upp i terrariet, mestadels på bladen av Sansiverian men ibland också på glasväggarna. Om äggen lagts på bladen kan de normalt tas loss utan att de går sönder, och läggs då i en inkubator. Om äggen däremot läggs på glasrutorna, måste de inkuberas i terrariumet. När äggläggningsperioden för mina djur är under de kallaste månaderna, kommer inkuberingen av äggen på plats innebära en mycket lång inkubationstid. Som du kan se i diagrammet nedan är normal inkubationstiden 67-74 dagar i en inkubator, medans äggen som inkuberas i terrarium tog så mycket som 136 dagar att kläckas. I diagrammet kan du se inkubationsdatan för en av mina honor.
Senast uppdaterad: 2012-07-22 13:43
Skötselrådet har visats: 8646 gånger