Skötsel Sammetsgecko

Sammetsgecko

Oedura monilis
Vetenskapligt namn: Oedura monilis
Svenskt namn: Sammetsgecko
Familj: Gekkonidae
Släkte: Oedura
Livslängd: 10-20 år
Ursprung: Australien
Fullvuxen storlek: 15-20cm
Föda: Köttätare
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Både träd och marklevande

Allmänt

Oedura monilis är en mycket trevlig trädlevande geckoart som lever i Australiens torrare skogsområden. De är till största delen trädlevande men tillbringar även tid nere på marken, så man kan säga att de är både träd- och marklevande. De hålls och sköts precis på samma sätt som andra Oedura t.ex. den vanligare och mer välkända Oedura castelnaui:n. Oedura monilis är en väldigt trevlig och intressant geckoart att hålla i terrarium. Den är lättskött, vacker och har ett trevligt temperament. De är nattaktiva geckos som därför mest är aktiva på natten, men trots de rör de på sig en del även under dagtid. Oedura har fått det svenska namnet Sammetsgecko, eftersom deras skinn känns som att ta på sammet.

Utseende och beteende

Oedura monilis kan ha lite olika teckning beroende på lokalitet, dvs vilket område i Australien de kommer ifrån. De är vanligtvis gul-bruna med lila till gul grundfärg med mörka fläckar, men har även en del grå-vita punkter från nacken till svanstippen. Svansen är relativt lång och utgör ungefär halva ödlans totallängd. Magen är vit/krämfärgad liksom hos de flesta andra geckos. De har ett triangelformat och ganska brett huvud med stora ögon. Alla Oedura arter har häftlameller, små hår på tårna vilket gör det möjligt för dem att klättra på glas och andra hala ytor. De har väldigt stadigt och bra grepp, de kan till och med ligga/hänga upp-och-ner i taket, helt utan problem. Man ska aldrig hålla/lyfta geckos i svansarna, eftersom de av reflex kan släppa svansen. Detta är deras försvarsmekanism som i naturen kan rädda dem om de blir tagna av rovdjur i svansen. Då kan de släppa svansen och på så sätt om de har tur fly undan. När Oedura har släppt svansen, så kommer en ny svans att börja växa ut. Men den nyutväxta svansen kommer dock inte se lika fin ut som "original" svansen.

Terrarium

Då dessa geckos till största delen är trädlevande rekommenderas ett ganska högt terrarium. Ett terrararium på ca 45x45x60 cm är lagom stort för en hane och en eller två honor. Ungar bör hållas i mycket mindre behållare för att de lättare ska kunna hitta födan.

Inredning

Bottenmaterialet i terrariet ska bestå utav finkornig sand (som inte dammar) eller sand blandat med torv/jord. Inredningen ska bestå utav grenar, barkbitar, korkrör och stenar för klättermöjligheter och gömställen. Det bör också finnas en fuktlåda med fuktigt substrat för att underlätta vid ömsning. Substratet i äggboxarna ska alltid hållas fuktigt. Honorna kommer även att gräva ner sina ägg i denna fuktbox/ägglåda. En vattenskål med friskt vatten skall alltid finnas tillgänglig i terrariet samt en matskål till foderdjuren för att undvika att geckon får i sig för mycket sand i munnen.

Värme, ljus och fuktighet

Värmen åstakommer man med en värmematta som placeras under 1/3 av terrariet, alternativt en värmelampa. Temperaturen ska vara 30-35°C på värmeplatsen och 24-28°C i övriga terrariet. Belysningen består av lysrör med UV-ljus. UV-ljus är mycket nödvändigt för att djuren skall må bra. Jag fuktar/duschar till mina Oedura lite lätt varje kväll med en blomspruta. Det räcker egentligen att duscha in i terrariet varannan dag, men jag väljer att duscha mina lite lätt varje kväll eftersom fuktigheten i deras naturliga miljö ökar frammåt kvällen och natten.

Föda


(Foto: Niclas Österman)

Basfödan består utav syrsor och olika sorters kackerlackor i rätt storlek, men det är bra om man varierar kosten genom att mata med andra typer av foder ibland, t.ex mjölmask, vaxmott, gräshoppor m.m. Om man inte varierar kosten får djuren alltid i sig samma näringsämnen som finns i t.ex syrsor, om man bara matar djuren med detta. Genom att variera kosten får djuren i sig viktiga ämnen från alla de typer av foderdjur man erbjuder. Som för de flesta geckos bör man ej mata dem med föda som är större än 3/4 utav geckons huvud. Matar man med byten som är för stora kan detta leda till att ödlan inte klarar av att svälja bytet och kvävs. Det är också viktigt att man inte släpper in för många bytesdjur i terrariet samtidigt, då detta kan orsaka stress och foderdjuren kan börja äta på ödlorna. Djur som fortfarande växer bör ha 3-5 syrsor (eller annan typ av foder) varje dag medans vuxna djur matas 3ggr/vecka. Jag kalkar födan till djuren vid vartannat matningstillfälle. Gravida och äggläggande honor behöver extra mycket kalk, vid varje matningstillfälle för att kunna producera friska ägg. Det är också viktigt att man matar foderdjuren ordentligt med innehållsrikt foder innan utfodring, så att de innehåller mycket näring när man utfodrar djuren med dem.

Könsbestämning


(Foto: Niclas Österman)
Att könsbestämma vuxna geckos brukar inte vara särskilt svårt.
Hanarna har tydliga hemipenisbulor vid kloaken som man kan se underifrån eller från sidan, medans honorna saknar dessa och är slätare. Hanar är ofta grövre och har lite tjockare och bredare kroppsform än honorna.

Man kan inte könsbestämma unga geckos förren de nått en ålder av 4-7 månader, då hemipenis börjar framträda hos hanarna.
Innan de nått denna ålder ser så gott som alla ungar ut som honor. Men vid vilken ålder man kan könsbestämma geckos beror på hur väl de är matade och hur snabbt de växer.

Avel


nykläckt O.monilis unge (Foto: Niclas Österman)
Man behöver inte dvala dessa geckos för att få dem att fortplanta sig. Men det är helt klart ingen nackdel då de blir mer produktiva och får en liten viloperiod att hämta sig. Jag rekommenderar att dvala djuren i ca 2 månader med sänkt temperatur, kortare belysningstid och erbjuda lite eller ingen mat alls. Själv brukar jag bara sänka värmen ett par grader och dra ner på belysningstiden från 12-14 timmar till 6-8 timmar per dag. På så sätt kan man fortsätta mata djuren, fast i mindre skala. Sänker man temperaturen mer än ett par grader så skall man INTE erbjuda något foder under denna period då de inte kan smälta maten som kan leda till problem. Man bör dvala dem individuellt i var sitt eget terrarium så att honan får vara ifred för att efter dvalningen när de ätit upp sig i vikt sättas samman för parning. Man ska INTE börja mata djuren igen förrens temperaturen är helt återställd till rätt temperatur igen. De lägger liksom alla geckos oftast 2 ägg per kull med 2-5 veckors mellanrum mellan äggparen. Äggen tar man ut från terrariet och lägger i en behållare med vermiculit eller annat substrat som blandas upp med rätt mängd vatten och placeras sedan i en äggkläckare. Äggen skall ligga halvt nedgrävda i det fuktiga substratet och ska förvaras i en temperatur på 25-30°C och kläcks då efter 50-90 dagar lite beroende på temperatur.
Skötselråd skrivet av: Niclas Österman
Senast uppdaterad: 2011-08-03 13:08
Skötselrådet har visats: 10502 gånger

Bilder från galleriet

Vilka har denna art?

Det finns 2 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till