Skötsel Eldskink

Eldskink

Lepidothyris fernandi
Vetenskapligt namn: Lepidothyris fernandi
Svenskt namn: Eldskink
Familj: Scincidae (skinkar)
Släkte: Lepidothyris
Livslängd: 15-20 år
Ursprung: Vätra afrika, Guinea, Angola och Kenya.
Fullvuxen storlek: 25-30 cm
Föda: Insekter, frukt kan erbjudas men accepteras sällan
Aktiv: Dagaktiv
Miljötyp: Marklevande

Allmänt

Eldskinken (Lepidothyris fernandi, tidigare Riopa fernandi) är en färgstark skink som härstammar från västra Afrika, ända till Guinea, söder som Angola och sålångt österut som Kenya där de lever i skogarnas fuktiga och tätt bevuxna undervegetation. Arten beskrevs första gången 1836 av Burton och gick då under släktet Tiliqua. Sedan dess har arten flyttats mellan flera olika släkten men är numera under släktet Lepidothyris.


Utseende och beteende

Med en slående vacker färg och breda, långa kroppar är dessa skinkar en av de vackraste inom sitt släkte. Sidorna är lysande röda, med svarta och vita fläckar samlade i staplar, färgen på ryggen sträcker sig från brons till guld. Dess ben går ofta i mörkt svart.

De blir omkring 25 till 30 cm långa och svansen utgör ungefär hälften av denna längd. Det är en relativt skygg och tillbakadragen ödla, men inreds terrariet så att de känner sig trygga så vågar de sig fram mer.

Terrarium

Liksom de flesta skinkar, föredrar eldskinken att hålla en låg profil genom att gömma sig under stockar eller i bottensubstratet. Ge därför din eldskink minst 10 cm tjockt lager med exempelvis jord, bark och mossa som de kan gräva ner sig i. Inred gärna terrariet med korkbarksrör, småstockar och grenar samt levande växter. Är terrariet tillräckligt tätt planterat och med mycket gömställen så kommer din skink att känna sig tryggare och därmed är chansen större att den kommer fram. Eldskinkar dricker och badar gärna i vatteansamlingar, erbjud därför alltid vatten i en skål som är tillräckligt stor för att ödlan ska kunna få plats i den.

Den relativa luftfuktigheten i terrariet bör hållas mellan 70-80 % under dagen, och kan med fördel gå upp till 90% under natten. Det enklaste sättet att åstadkomma detta på är att spraya terrariet med en blomspruta morgon och kväll. För att matsmältningen ska fungera behövs en solplats på 32- 35C, där skinken kan värma upp sin kropp och smälta maten. Den omgivande temperaturen bör ligga på ca 25-28C. UVB ljus bör alltid erbjudas, gärna i kombination med värme, därför rekommenderas lampor som ger bägge delar så som solar raptor HID.

Föda

Det här är nog den absolut roligaste delen med att äga en eldskink. Eldskinkar är aktiva visuella jägare som söker upp sina byten med stor iver och entusiasm, och reagerar snabbt på rörelser. På grund av detta är det extremt ovanligt att de tar frystorkade/döda insekter. För att tillgodose deras näringsbehov är det viktigt att man erbjuder en stor variation på bytesdjuren, samt att man alltid pudrar dem med kalkpulver. Man bör pudrar insekterna med kalcium +d3 och multivitamin minst 1 gång i veckan. Exempel på insekter man kan utfodra med är grähoppor i storlek medium, ryska kackerlackor, dubia, zophobas (obs, innehåller mycket fett och bör ges sparsamt) samt syrsor. Har man möjlighet att ge dem daggmask är det en utmärkt näringskälla. Med jämna mellanrum kan man erbjuda sin skink frukt och bär, så som melon, mango,jordgubbar, papaya, sharonfrukt,blåbär, päron och banan(undvik citrusfrukter), det är dock sällan de äter det, men kan vara bra att erbjuda som en extra näringskälla.

Könsbestämning

Generellt sett är skinkar extremt svåra, om inte omöjliga, att köna visuellt. Det finns endast två sätt att med en 100% säkerhet könsbestämma en eldskink och detta är genom DNA-test, eller om man bevittnar en parning mellan en hane och en hona. Det finns vissa tecken man kan hålla utkik efter, som kan ge en aning om kön, men det är aldrig en garanti. Till exempel kan honorna ha en bredare svansrot medan hanarna har ett kraftigare huvud och klarare färger, med en större mängd rött på sidorna.

Avel

Eldskinkar kan föröka sig året om och kräver ingen speciell årsrytm. Trots detta är det extremt ovanligt att det föds eldskinkar i fångenskap, mycket på grund av de stora svårigheterna att avgöra kön. De få uppfödare som lyckats, har dock rapporterat att de har haft störst framgång genom att hålla dem i par. Hålls de i avelsgrupper kan rivalitet uppstå mellan honorna, och slagsmål kan förekomma. Till skillnad mot många andra skinkarter så är eldskinken ovipar och lägger 5-9 ägg per kull.

Skötselråd skrivet av: Jonna Bengtsson
Senast uppdaterad: 2016-11-15 21:45
Skötselrådet har visats: 15384 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 21 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till