Skötsel Långnosad leopardödla
Långnosad leopardödla
Svenskt namn: Långnosad leopardödla
Familj: Crotaphytidae
Släkte: Gambelia
Livslängd: över 10 år
Ursprung: Mexiko, USA
Fullvuxen storlek: 30-35 cm
Föda: Insekter, mindre ödlor och gnagare
Aktiv: Dagaktiv
Miljötyp: Marklevande
Allmänt
Leopardödlan, Gambelia wislizenii är en stäpplevande ödla som härstammar från västra USA och norra Mexiko. De föredrar öppna solbelysta landskap med platt underlag och gärna med större flata stenar som kan användas som solplatser. Den öppna och kala miljön ger dem även utrymme för att snabbt röra sig och de undviker därför tätt bevuxna områden utan trivs bäst där dess skydd består av hålor, skrevor och kortväxt buskage.
The Reptile Database listar för närvarande tre underarter:
- Gambelia wislizenii (Baird & Girard, 1852) – Long-nosed leopard lizard
- Gambelia copeii (Yarrow, 1882) – Cope's leopard lizard
- Gambelia sila (Stejneger, 1890) – Blunt-nosed leopard lizard
Utseende och beteende
Hanar blir cirka 12 cm medan honor blir något större, runt 15 cm långa från nos till kloak. Med svans blir de mer än dubbelt så långa då den utgör mer än hälften av den totala kroppslängden.
Även om deras färg varierar beroende på lokalitet, har leopardödlor fått sitt namn från det detaljerade fläckiga mönster på rygg och svans, som påminner om mönstret hos en leopard.
Leopardödlor är platta ödlor med långa, kraftiga ben.
De har kraftiga käkar och därför rekommenderas det att hålla hanteringen av din leopardödla till ett minimum. De är inte öppet aggressiva, men de är absolut inte rädda för att bita om de känner sig hotade.
I naturen ses leopardödlan ofta liggande och solandes på stenar.
När en leopardödla känner sig hotad, tar de gärna till flykt under en buske för att sedan plana ut sin kropp mot marken och förblir orörlig i hopp om att dess kamouflage ska låta den undgå rovdjur. I extrema fall kan den även släppa svansen om den känner sig trängd eller sitter fast.
Terrarium
För att hålla en leopardödla lycklig i fångenskap, måste du replikera dess naturliga miljö så gott det går.
Även om leopardödlor inte anses vara stora ödlor, så är de väldigt aktiva rovdjur, vilket innebär att de kommer att kräva ett relativt stort terrarium för att trivas. En enda fullvuxen ödla bör ha ett terrarium som är minst 100-120 cm långt, 60 cm djupt och 60-70 cm högt.
Dessa ödlor springer på bakbenen när de jagar sitt byte då de kommer upp snabbt i hastighet och det krävs således ett stort och långt terrarium.
Eftersom att de är energiska, dagaktiva ödlor och kan hoppa ganska högt, rekommenderas det även att terrariet är relativt högt med tak, detta underlättar även så att lampor kan sättas på lämpligt avstånd.
Denna ödla är inte känd för att försvara ett territorium och hanar är inte territoriella likt många andra ödlor. Hålls ödlor av jämförbar storlek, kan du med andra ord ha mer än en hane i samma terrarium. Hanar bör inte slåss över honorna förutsatt att det finns gott om utrymme för dem alla att existera bekvämt.
Kortfattat behövs alltså ett stort terrarium med mycket yta och många stenar att sola på.
Värme och luftfuktighet
Eftersom leopardödlor är dagaktiva, måste de förses med en dag/natt-cykel.
De bör ha UVB-ljus under dagen och man kan gärna använda en timer för att se till att ljuset stängs av på kvällen och slås på på morgonen vid samma tid varje dag.
En värmelampa kommer också att krävas för att bibehålla värmen. Omgivningstemperaturen bör vara minst 30 grader.
Det varmare solområdet bör vara minst 40 grader.
Temperatur under natten bör sänkas ner mot 20 grader.
Luftfuktigheten behöver inte vara speciellt hög utan 30-50% räcker gott - Men spraya gärna terrariet under morgon och kväll för att hålla uppe luftfuktigheten och ge ödlorna tillgång till att dricka vattendroppar från glasrutor och inredning.
En vattenskål/vattenbad är inte nödvändigt men jag satte ner en större vattenskål (stor så ödlan fick plats), grävde ner halva skålen i bottenmaterialet, hällde i lite vatten, ca 1-2 centimeters djup och i med lite småstenar i botten, detta just för att se ifall de skulle ta användning av denna... och av vad jag såg så tog de sig gärna ett solbad lite nu och då.
Eftersom din leopardödla ofta kommer att vara på den varma sidan, se till att det finns några krypgrunder, gömställen som exempelvis grottor, stenar och annat som de kan gräva sig under och såklart en del växter för att ge dem extra skydd. Tänk dock på att stenar inte bör ligga så att ödlan kan gräva sig under och klämmas.
I naturen gömmer de sig när vädret är alltför extrem eller för att hålla sig borta från rovdjur och därför är det viktigt med gömställen för att de ska känna sig trygga.
Denna art gräver sina egna hålor i sandiga/grusiga områden och i det vilda brukar de även ta användning av gnagares hålor.
Föda
Leopardödlor är ivriga köttätare med livligt temperament som söker efter byten aktivt.
De är kraftfulla och skickliga jägare. En stor del av dess kost i naturen består av mindre ryggradsdjur inklusive mindre ödlor.
Alla ödlor som hålls samman i fångenskap måste därför vara av jämförbar storlek då de annars kan bli uppätna.
Även om de i huvudsak livnär sig på små ryggradsdjur i det vilda och även ibland i fångenskap så bör de matas mestadels med insekter. Matar man med endast små ödlor, små möss eller andra typer av ryggradsdjur så kommer detta orsaka hälsoproblem. Se till att du ger en mängd olika tarmbelastade insekter som syrsor, gräshoppor, mjölmaskar, Zophobas eller Rosenbaggslarver med mera. När det gäller fångenskapskost är variation nyckeln till att hålla dina leopardödlor friska.
Regelbundna mineral- och vitamintillsatser är väsentliga.
Avel
Honorna utvecklar orangea fläckar på sina sidor och svans när de bär ägg, de orangea fläckarna blir rödare och rödare fram tills att honan lägger äggen.
Äggläggningen sker i en befintlig underjordisk håla, alternativt att honan gräver ner dem.
Honan lägger i genomsnitt 5-6 ägg per kull och kan lägga 1-2 kullar per år.
När hon lagt äggen så bör de flyttas till en äggkläckare eftersom det annars medför risk att ungar blir uppätna av föräldrarna om äggen kläcks i terrariet.
Äggen uppskattas ligga mellan fem till sju veckor (ca 55 - 70 dagar) i kläckaren med en temperatur på 27-29 grader.
Senast uppdaterad: 2017-06-13 11:22
Skötselrådet har visats: 7992 gånger
Vilka har denna art?
Det finns 3 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.