Skötsel Kinesisk leopardgecko

Kinesisk leopardgecko

Goniurosaurus luii
Vetenskapligt namn: Goniurosaurus luii
Svenskt namn: Kinesisk leopardgecko
Familj: Gekkonidae (Geckoödlor)
Släkte: Goniurosaurus
Livslängd: 20-25 år
Ursprung: Kina & Vietnam
Fullvuxen storlek: ca 20 cm
Föda: Insekter
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Marklevande i skog/grottområden med relativt hög fuktighet

Allmänt


Goniurosaurus luii är en ödleart som beskrevs av Grismer VIETS och BOYLE 1999.

Arten saknar underarter men har flera närbesläktade arter under samma släkte. De närmsta kategoriseras i “luii”-gruppen och innefattar utöver Goniurosaurus luii 9 andra arter:

  • Goniurosaurus araneus
  • Goniurosaurus bawanglingensis
  • Goniurosaurus catabaensis
  • Goniurosaurus chengzheng
  • Goniurosaurus gezhi
  • Goniurosaurus huuliensis
  • Goniurosaurus liboensis
  • Goniurosaurus kadoorieorum
  • Goniurosaurus kwangsiensis

På grund av överexploatering av arten (infångat stora mängder till djurhandel och att deras boendemiljöer förstörs) så flyttades arten upp till Appendix II på CITES-listan 2019. Tyvärr brister åtgärdandet för att bevara arten i sin naturliga miljö vilket gör att deras status är klart hotad. Lyckligtvis avlas arten i fångenskap vilket motverkar att arten tas från naturen.

Utseende och beteende


Det är en ganska smäcker ödla som blir ca 20 cm inklusive svans. Som juveniler är de svarta med vita band. Banden tonar sedan över i orange och bottenfärgen ”spricker upp” och blir en ljusare brun/lila med mörkare prickar. Svansen är dock svart/vit randig hela livet. Ögonen är klart orangea, men kan mörkna när de blir äldre. Då de har smala ben och långa smala tår så är det viktigt att de har det fuktigt när de ska ömsa, framförallt hos juveniler, så att de lätt kan få loss öms. Torkar ömset in kan det fort strypa blodflödet i de tunna tårna som då dör och trillar av. De lagrar fettreserver i svansen, precis som leopardgeckos (men har inte alls lika tjocka svansar, eller kroppar som dem).

Det är väldigt lugna ödlor. Trots att jag hanterar mina väldigt sällan verkar de inte ha något emot att bli upplockade och genomkollade. Blir de irriterade kan de avge ett klickande ljud. De kan även höja bakdelen och röra svansen i en långsam svepande rörelse, troligt för att lura ett eventuellt rovdjur att hugga mot svansen istället.

De rör sig långsamt, nästan smygande i terrariet (om de inte blir skrämda såklart) och är duktiga på att klättra på vertikala ytor, så länge det finns något klorna kan få grepp på.

När ljuset släcks så kryper de fram och letar efter mat. Har hört andra säga att de knappt ser till sina djur, men mina är framme så gott som hela nätterna. Det kan därför vara viktigt att ge ödlorna gott om gömställen så att de känner sig skyddade, och på så sätt vågar sig fram mer.

Terrarium


Dessa ödlor är marklevande men uppskattar även att klättra. Att ha ett terrarium med höjd är därför ingen nackdel. Se dock till att det finns mycket grenar/växter och dylikt som de kan klättra på.

Som bottenmaterial i terrariet kan man använda exempelvis torv, mull eller mossa. Helt enkelt något som håller fukt relativt bra. Man kan även använda ett lager med lecakulor i botten för att se till att bottensubstratet inte blir alldeles för blött.

Om man har lust kan man plantera in levande växter (men kolla upp så de inte är giftiga!). Levande växter är både snyggt och gör att luften blir bättre. Jag sprayar på kvällen och ser till att blöta ner mossan rejält några gånger i veckan. (Detta funkar bra i mina terrarier. Har man mer ventilation kanske man får spraya oftare).

Utöver kokostorv och mossa som täcker botten använder jag korkbark och stengrottor som gömställen och en lite större låg vattenskål så de både kan dricka ur och bada om de känner för det.

Det är viktigt att det inte blir för varmt i terrariet. En dagstemperatur på 26-29 grader på varmaste stället i terrariet och under nattetid 22-23 grader. Går temperaturen över 30 grader under en längre tid far de illa och kan dö. Då de är nattaktiva är UVB-ljus inte något krav, men skadar inte och kan ha flera positiva effekter.

Föda

De äter uteslutande insekter av varierande sort. Se till att inte ge för stora byten! Jag matar mina vuxna var 2:a-3:e dag. Juveniler ska ha ständig tillgång till mat.

Könsbestämning

Hanarna har tydliga hemipenisbulor bakom kloaken och även en tydlig "V"-formation av femoralporer. Honorna är mer släta.

Avel


Mina går ihop året runt då de äter bra och håller hullet utan problem även under tiden honan lägger ägg. Jag har aldrig sett själva parningen, trots att jag haft mitt äldsta par sedan 2006. Honan la sina första ägg hos mig 2008 vid omkring 4 års ålder. Min andra hona, född januari 2018, la sina första ägg 2023. Då jag bara haft dessa 3 individer vet jag inte om det är så att honorna blir könsmogna sent, eller om det bara är så det blivit hos mig.

Honan lägger 2 ägg i taget, främst under vinterhalvåret. Hos mig föredrar de att lägga dem i en av stengrottorna med torv i. Jag inkuberar äggen i rumstemperatur (ca 20-22 grader).

Skötselråd skrivet av: Maya Andersson
Senast uppdaterad: 2023-05-23 13:29
Skötselrådet har visats: 3891 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 18 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till