Skötsel Svart leguan

Svart leguan

Ctenosaura similis
Vetenskapligt namn: Ctenosaura similis
Svenskt namn: Svart leguan
Familj: Iguanidae (Leguaner)
Släkte: Ctenosaura
Livslängd: Runt 20 år
Ursprung: Mexico, Central Amerika
Fullvuxen storlek: Upp till 150cm
Föda: Primärt vegetabilisk
Aktiv: Dagaktiv
Miljötyp: Marklevande

Allmänt


Den svarta leguanen är ett ännu ganska ovanligt terrariedjur, till skillnad från den mer populära gröna leguanen. Att skaffa en svart leguan är någonting man bör överväga både en och två gånger innan man bestämmer sig. Dels har dom stora preferenser på sin miljö och dessutom skapar deras storlek krav på dig som ägare. Det krävs ett väldigt stort utrymme för att hålla dem. Hanarna kan bli upp emot 150 cm och för en marklevande ödla mellan 126-150cm är minsta tillåtna storlek 4 kvm. Att i övrigt hantera dessa storväxta ödlor är inte riskfritt. Dom har vassa klor, en snärtande, taggig pisksvans och framförallt ett otroligt starkt bett välförsett med sylvassa tänder. Om en svart leguan bestämmer sig för att ta ett ordentligt bett talar vi inte om några droppar blod, utan ett ordentligt antal stygn att sy på sjukhuset. Dessutom är den svarta leguanen i jämförelse med den gröna inte alls lika lätt att tämja. Tyvärr är dessutom de flesta svarta leguaner som säljs viltfångade. Se därför till att vid köp göra detta av en seriös uppfödare och inte utan uppfödningsbevis. Viltfångade djur är både olagligt och svårare att ta hand om på grund av hög stress och nervositet. Jag vill däremot också poängtera att om du har ett intresse av att skaffa en svart leguan och viljan att lägga tiden som krävs så har du en fantastisk tid framför dig. Den svarta leguanen är svår att få tillit av, men när du väl vunnit dess förtroende har du en otroligt lojal och trevlig vän för en lång tid framöver!

Utseende och beteende

Även om ungdjuren ofta är lysande gröna är den svarta leguanen precis som namnet antyder, oftast svart som vuxen. Det kan däremot förekomma en hel del andra nyanser såsom brun, orange och grön. Efter några timmar vid solplatsen är färgen ofta lite ljusare. Likt den gröna leguanen har den svarta både den stora hakan och taggar från huvudet längs med ryggraden och ut på svansen. Detta s.k. "crest" är oftast större hos hanarna medan honorna antingen har ett mindre, eller ibland inget alls. Ju äldre leguanen blir, ju längre blir taggarna i förhållande till kroppen. Svansen är som tidigare nämnt försedd med små taggar, vilket används som försvar vid fara.

Även om dessa ödlor primärt nämns som marklevande så har de både vassa klor och starka benmuskler och därmed en god förmåga att klättra.

I det vilda lever svarta leguaner i större grupper, med en mycket strikt hierarki styrd av en alfahane i toppen. Dessa ödlor bör i fångenskap alltid hållas en och en (då två hanar garanterat blir en inom några timmar) alternativt två honor eller en hane och en hona även om dom tenderar att göra varandra stor skada i försök att klättra i rang.

På grund av den svarta leguanens svårighet med förtroende till sin ägare skulle jag rekommendera att köpa en ung reptil och lära dig handskas med reptilen i den mån du önskar kunna hantera den. Att försöka tämja en fullvuxen svart leguan är både svårt och eventuellt farligt.

Terrarium

Exakt hur dessa djur bör hållas finns delade meningar om. De flesta skötselråd skrivna om arten är från ägare bosatta i länder som håller mycket varmare klimat än Sverige och därför kan man ofta se rekommendationer om utomhusburar. Det är givetvis inte ett alternativ i Sverige som ett helårsboende, men som ett komplement dom riktigt varma sommardagarna kan man givetvis ha en utomhusbur i trädgården. Se då bara till att buren är ordentligt säker från rymning, då den svarta leguanen är utsedd till världens snabbaste reptil enligt Guinness rekordbok, som uppmätt en hastighet av 34 km per timme! Med andra ord kan din ödla försvinna långt bortom synhåll på väldigt kort tid om den får chansen.
Det primära boendet bör således vara inomhus. Storleken på ditt terrarium bör trappas upp allt eftersom ödlan växer. Eftersom den vid kläckning är under 20 cm kan 4 kvm bli alldeles för stort och reptilen kommer troligtvis ha svårt att både hitta sin vattenkälla och sin mat. Jag skulle säga att det är rimligt att försöka följa L80 måtten, plus några centimeter extra i varje hörn, iallafall till en början. När leguanen börjar mäta över 60-70 cm kan man gå på den slutgiltigt tänkta storleken. Som tidigare nämnt så är den svarta leguanen både duktig och väldigt förtjust i att klättra, så se till att nyttja den yta du har ordentligt, så finns inget behov av att gå över 4 kvm i storlek så länge inte ödlan växer sig större än 150 cm (vilket är väldigt ovanligt). Din leguan bör på markyta ha tillgång till minst två gömställen, ett på varje sida i terrariet. I övrigt bör det finnas en ordentlig öppen yta att springa av sig på, då dessa djur är mycket aktiva, speciellt som unga. Det bör också finnas ett ordentligt utfyllt område med skyddad terräng. Rötter och klippblock tillsammans med skyddande växter gör en fin och bra miljö för din leguan att känna sig säker i. Utöver den givna mat- och vattenskålen ska det också finnas en stor och ordentlig vattenskål att bada i. Se också till att det finns större rötter och grenar att klättra i för att maximera ytan och dessutom främja leguanens intressen.

Värme, ljus och luftfuktighet

Temperaturen i luften bör ligga kring 30-35 grader. På solplatsen kan den stiga upp emot 45 grader och på natten bör den sjunka till 20-24 grader. Luftfuktigheten bör inte vara för hög på dagen. Mellan 40-50% är lagom, den bör inte överskrida 55%. På natten bör den stiga ända upp emot 80-90%! För en ung svart leguan räcker det med en ordentlig värmelampa vid solplatsen, en värmematta eller värmekabel och en uv-lampa. Alternativt en HID, eller annan lampa som ger ifrån sig både värme och UV-ljus. UV är absolut nödvändigt för leguanens välmående och bör inte ignoreras! För en fullvuxen kommer en värmekälla inte kunna ge tillräcklig temperatur i hela terrariet. Hur många lampor som krävs beror på storlek av terrarie och det lättaste är helt enkelt att mäta av temperaturen och se till att den är rätt i hela terrariet. Den svarta leguanen har inte samma behov av en varm och en kall sida som många andra reptiler, men ett svalare gömställe kan vara att föredra.

Bottensubstrat

Den svarta leguanen gillar att gräva, men vill samtidigt inte ha för hög luftfuktighet under dagen, vilket vissa bottensubstrat lätt ger, till exempel ren jord. Det finns många olika åsikter här. Personligen föredrar jag en blandning mellan sand och torv då jag finner det lätt att hålla rätt luftfuktighet och samtidigt ger bra möjlighet för leguanen att gräva. Kom bara ihåg att maten ska serveras i en skål med lite höjda kanter så ödlan inte får i sig av bottensubstratet. Det kan leda till allvarliga förstoppningar!

Föda

Juveniler ska ha insekter dagligen. Dom växer fort och behöver det animaliska proteinet. Färsk sallad ska ändå alltid stå framme och erbjudas. Ju äldre leguanen blir ju mer kommer den gå över till en vegetabilisk kost. Som fullvuxen består deras föda till 90% av vegetabilier och endast 10% insekter. En dag i veckan räcker att servera några insekter på för en fullvuxen svart leguan.

Det är viktigt med en varierad kost. Denna kan bestå av:

  • Ruccula
  • Riven morot
  • Melon
  • Pumpa
  • Paprika
  • Bär
  • Banan
  • Mango
  • Papaya
  • Krasse
  • Böngroddar
  • Alfalfa
  • Hibiskus
  • Maskrosor
  • Klöver
  • Romansallad
  • Äpple
  • Zucchini

Isbergsallad bör inte ges då näringsvärdet i den salladen är väldigt lågt. Citrusfrukter, avocado och lök är absolut förbjudet då det är giftigt för leguanen och medför livsfara!

Ha alltid dagsfärskt vatten framme i en skål. Att använda vattenfall och liknande går såklart bra, men jag har aldrig upplevt att den svarta leguanen har några problem med att dricka ifrån stillastående vatten.

Könsbestämning

Könsbestämning av dessa djur är tämligen svårt. Hanarna tenderar att bli större än honorna som fullvuxna, men på yngre leguaner är storleken ett väldigt opålitligt sätt att avgöra kön på. Det lättaste sättet är att titta på leguanens "crest", alltså taggarna som går från huvudet längsmed ryggraden ner mot svansen. Medan hanar har ett ordentligt och kraftigt taggspann har honorna istället ett väldigt litet med korta taggar, eller inte några taggar alls som är synliga för ögat. Vill man vara helt säker är det bästa att gå till en veterinär för provtagning.

Avel

Både hanar och honor blir könsmogna i samma ålder, omkring 2 år gamla. Parningen sker på våren och äggen läggs ca 2 månader efter parningen. En hona kan lägga upp till 88 ägg, så man bör inte avla på dessa djur om man inte har en ordentlig plan för hur man ska gå tillväga och ta hand om juvenilerna, både att ha plats för dem och även kunna erbjuda den enorma mängd insekter som krävs.

Inkubationen görs i relativt fuktigt substrat. De ska förvaras i 30 grader och ha en luftfuktighet på 90-100% under hela tiden. I denna miljö kommer äggen kläckas efter ungefär 15-17 veckor. Efter ungefär ett år kommer juvenilernas gröna färg ha övergått till den klassiskt svarta färgen.

Skötselråd skrivet av: Alexander
Senast uppdaterad: 2015-07-28 17:01
Skötselrådet har visats: 15656 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 4 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till