Skötsel Kattgecko
Kattgecko
Svenskt namn: Kattgecko
Familj: Gekkonidae (Geckoödlor)
Släkte: Aeluroscalabotes
Livslängd: under 10 år
Ursprung: Sydostasien
Fullvuxen storlek: 10-18 cm
Föda: Insekter
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Trädlevande
Allmänt
Aeluroscalabotes felinus är en nattaktiv ödleart som beskrevs av Günther 1864. Arten ingår i släktet Aeluroscalabotes och familjen Gekkonidae (geckoödlor).
Arten har 2st underarter:
- Aeluroscalabotes felinus felinus
- Aeluroscalabotes felinus multituberculatus
Den Malaysiska Kattgeckon föredrar svalare temperaturer och håller till vid de svala fjällnära skogarna i södra Thailand, Malaysia, Vietnam och Singapore. De har också visat sig på ön Borneo, i de malaysiska staterna Sarawak och Sabah. De flesta av de som finns i fångenskap idag är nominatformen Aeluroscalabotes felinus felinus. Hittills finns det flera olika ögonfärger, den ”normala” mörka färgen, silver och gröna ögon.
Dessa ödlor må vara stiliga och fascinerande men jag anser inte att det är en bra nybörjarödla då de har sina speciella behov.
Utseende och beteende
Långsam, tyst och smygande, gör de sin väg genom djungeln längs grenarna.
Deras långa smala kropp gör dem nästan osynliga. Deras svansar svajar sakta fram och tillbaka när det jagar sitt byte.
Det som är intressant med dessa geckoödlor är deras beteende. De är väldigt annorlunda från andra geckoödlor och är väldigt fina i färger och utseende.
När de förflyttar sig fram ser de ut som rörelsen hos en katt. Med den långa smala kroppen smyger de runt i terrariet. Deras sovstil är även den likt en katt då de kurar ihop sig med svansen runt om sin kropp.
Utbudet av färger och mönster är vackra och deras ögon är fascinerande. Deras kattlika jakt och “smyga sig på”-beteende är fantastiskt.
De har utvecklats för att passa en trädlevande livsstil, men de är även nere på marken emellanåt där de gärna gömmer sig under växter, rötter och barkbitar eller ligger vilandes på kvistar och små grenar en bit ovanför markplan. De är helt nattaktiva, och ligger under dagtid och gömmer sig för att vid skymning komma fram i jakt efter föda. De är utrustade med små infällbara klor som hjälpmedel för att klättra på grenar och kvistar som ingår i deras livsmiljö.
De brukar bli aktiva efter att man har sprayat terrariet på kvällen.
Kattgeckon är en blyg och tillbakadragen art. De gör sig bäst när hantering hålls till ett minimum, till exempel vid rutinunderhåll eller städning av terrarium.
De finns i olika lokaliteter och utseenden.
Av dessa lokaliteter finns bl.a. en från Johor som kallas för “Johor silver eyed” samt en från Borneo (Aeluroscalabotes felinus “dorsalis”) som går under namnen “Borneo green eyed” och “Borneo striped”. Som namnen antyder så är deras ögonfärg annorlunda mot övriga lokaliteter.
Terrarium
Det bästa är att hålla dessa ödlor i ett högt glasterrarium med bra ventilation. Anledningen är att de kräver hög luftfuktighet och är ventilationen dålig och luften står still så börjar det lätt mögla på inredningen. Bottenmaterialet bör bestå av något som kan behålla fukt bra. Jag har använt mig av en blandning av kokosfiber (terrariehumus) samt mossa (forest moss). Några torkade löv går även att lägga ovanpå bottenmaterialet, då ödlorna gillar att gömma sig under dem. Rötter och barkbitar fungerar även det för att skapa gömställen. Klättermöjligheter kan ges med hjälp av grenar och kvistar. Plastväxter eller levande växter är en smaksak men levande hjälper till att hålla luftfuktigheten så detta rekommenderas. Det är ej nödvändigt med UVB-ljus men ödlorna kan ligga synliga på grenar ibland och de kan då dra nytta av de vitaminer UVB-ljuset ger. Någon ytterligare uppvärmning utöver rumstemperatur behövs inte utan en lampa enbart för ljusets skull räcker gott och väl.
För två fullvuxna kattgeckos behövs ett terrarie med storleken 45x45x60.
Värme och luftfuktighet
Temperaturen bör variera mellan 21-24 grader under dagen, även om de verkar föredra den nedre änden av terrariet. Nattetid ska temperaturen sänkas med 3-5 grader.
Temperaturer för dessa ödlor bör inte överstiga 28 grader. Normal rumstemperatur utan ytterligare uppvärmning bör räcka.
Luftfuktigheten bör hållas vid 75-85%. Men kan gärna ibland nå 90% under natten då ödlorna är vakna.
Använd destillerat vatten eller osmosvatten att spraya med i terrariet.
Förmågan att korrekt återfukta dessa geckoödlor är viktigt. De kommer att dra nytta av att terrariet blir nersprayat när det är mörkt, då de slickar i sig vattendroppar från väggarna och föremål i deras miljö. Jag föredrar att spraya oftare eftersom det håller luftfuktigheten uppe och ger geckoödlorna mer tillgång till färskvatten.
Föda
Utfodring bör göras varannan till var tredje dag i små mängder. De är väldigt kräsna med matintaget och ibland kan det ta dagar innan de vill äta och äter då bara någon enstaka larv eller insekt. Bli därför inte förvånad eller rädd om din kattgecko inte ätit på en hel vecka, de samlar fettreserver i svansen och klarar sig länge utan föda.
De är insektsätare och äter de flesta olika sorters kryp, bland annat syrsor, kackerlackor, larver samt små sniglar till äggbärande honor kan ges.
Kalka gärna insekterna men vitamintillskott bör ges med försiktighet, var tredje utfodring som mest. Det har framgått att de har väldigt lätt att få problem med njurarna och att det troligtvis har att göra med intaget av för mycket vitaminer. Därför är det noga att inte överdosera detta.
Avel
Efter en lyckad parning kan det ta 2-6 veckor innan honorna visar tecken på att de bär ägg.
Honorna kan lagra och återanvända spermier i upp till ett år.
Honan lägger två ägg per kull med ett genomsnitt på 4-6 kullar per säsong.
Inkubationstemperaturen bör ligga på mellan 18-27 grader men har verkat fungera bäst vid 22 grader. Äggen kläcks vanligtvis efter 65-140 dagar beroende på temperatur i kläckare.
Lägre temperatur resulterar i längre inkubationstid men en mycket friskare och större unge.
Senast uppdaterad: 2017-06-06 11:22
Skötselrådet har visats: 10799 gånger
Vilka har denna art?
Det finns 2 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.