Skötsel Storögd trädgroda

Storögd trädgroda

Leptopelis vermiculatus
Vetenskapligt namn: Leptopelis vermiculatus
Svenskt namn: Storögd trädgroda
Familj: Arthroleptidae
Släkte: Leptopelis
Livslängd: 10 år
Ursprung: Tanzania, Afrika
Fullvuxen storlek: 40-85mm
Föda: Köttätare
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Trädlevande

Allmänt

L. Vermiculatus är en medium stor groda. Ca 40-85mm. Hanarna (40-50mm) är mindre än honorna (60-85mm). Grodorna kan man lätt känna igen på sina stora ögon med vertikala pupiller.
Arten har två stycken olika färgvarianter. Den första är ljusgrön med svarta små fläckar och sidorna är marmorerade i svart och vitt. Buken är vit.
Den andra färgvarianten är brun med oregelbundna framåtpekande svarta eller mörkbruna trianglar, svarta markeringar mellan ögonen. Sidorna är marmorerade som den första färgvarianten. Buken är vit.
L. Vermiculatus är väldigt lik Leptopelis Flavomaculatus.

Utbredning

Grodorna lever i det vilda i Tanzania, Afrika. Där lever de i skogsområden med hög luftfuktighet (70-80 %) och på höjder som 900 – 1800 m.
De hittas ofta stillsamt sittandes på grenar över vatten.

Utseende och beteende

L. Vermiculatus är en trevlig och stillsam groda. De visar inga tecken på aggressivitet.
Det är en nattaktiv groda. Runt solnedgång så börjar de sakta vakna till för att under natten jaga föda, som består av insekter av olika slag. Under natten är det väldigt aktiva. Även i terrarium. De grodor som jag håller klättrar ofta runt på glaset efter jag har släckt alla lampor i rummet.
Hanarna har två olika slags läten. Ett för att locka till sig honor, det är ett kort, högt distinkt ljud. Det har beskrivits som ett ”ga...ga...ga” men även som ett ”tok”.
Det andra ljudet är för att varna andra hanar, det har beskrivits som ett ”rrrrrrrr- ga” och som en arg katt.

Terrarium

Terrariet bör vara ganska stort och högt. Jag håller mina individer i ett terrarium som håller måtten 45*50*70, Längd*djup*höjd. Dessa grodor är duktiga på att hoppa så det ska finnas möjlighet för dem att göra det.
Terrariet bör vara inrett med mycket klättermöjligheter, mycket växter och många gömställen som de kan gömma sig på under dagen då de sover.
Terrariet bör ha en stor vattenskål, men vattnet får inte vara djupare än vad grodan är hög och det bör finnas möjligheter för grodan att ta sig upp ur vattnet, t.ex. en rot som går från vatten till land.
Temperaturen i terrariet bör ligga på 24-26 grader under dagen och rumstemperatur (20 grader) under natten. Luftfuktigheten i terrariet bör ligga på 70-80% under dagen och 80-90% under natten.
Luftfuktigheten håller du lättast uppe med ett regnsystem eller en luftfuktare. Men det går även att spraya några gånger om dagen med en vanlig blomspruta.

Föda

Grodorna är insektsätare och äter det mesta som är i lagom storlek. Foderdjur som funkar bra är bl.a. Husflugor, mindre syrsor, mjölmask, vaxmott, gråsuggor, m.m.
För att underlätta utfodringen kan du ställa in en djup matskål. Sedan lägger du insekterna där i. På så vis kan du hålla koll på hur mycket dina grodor äter och du slipper spelande syrsor i terrariet under kvällarna.
Pudra allt foder med vitaminpulver speciellt anpassat för amfibier och reptiler. Det finns att köpa på de flesta välsorterade zoobutiker.

Avel

Det finns inte mycket nerskrivet om L. Vermiculatus fortplantning. Men det går till på så vis att hanen kallar på honan i närheten av ett vattendrag. Oftast efter en intensiv regnperiod.
När honan sedan lägger sina ägg så gör hon det i närheten av en vattenkälla. Äggen läggs i ett rede på land. Sedan när det väl kommer regn så kläcks äggen och ynglen slingrar sig till närmaste vattentag.
Skötselråd skrivet av: Ludvig
Senast uppdaterad: 2012-05-15 08:22
Skötselrådet har visats: 13321 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 3 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till