Skötsel Dvärgklogroda
Dvärgklogroda
Svenskt namn: Dvärgklogroda
Familj: Pipidae (Pipagrodor)
Släkte: Hymenochirus
Livslängd: 10-20år
Ursprung: Centralafrika
Fullvuxen storlek: ~3,5cm
Föda: Köttätare
Aktiv: -
Miljötyp: Skuggade vattensamlingar
Allmänt
Dvärgklogrodor är små akvatiska grodor, som blir runt 3 cm stora. Som hos de flesta andra grodor så blir honorna större än hanarna. De är relativt populära och finns i de flesta välsorterade djuraffärerna. Dvärgklogrodor kan hållas i grupp och även med fredliga akvariefiskar.
De kan ofta blandas ihop med den vanliga afrikanska klogroda (Xenopus laevis), men X.laevis blir betydligt mycket större (runt 13cm). Albinism hos Xenopus laevis är relativt vanligt i handeln, men finns sällan hos Hymenochirus boettgeri, så detta är ett snabbt (men ej helt tillförlitligt) sätt att se skillnad på dem. H.boettgeri har även betydligt spetsigare ansikte och är smalare till formen. Huden är dessutom strävare till skillnad mot X.laevis mer släta hy.
Utseende och beteende
Dvärgklogrodor har som sagt ett platt spetsigt huvud och långa ben. De brukar vara gråaktig till brun med små prickar. De är i princip helakvatiska men någon flytväxt kan vara bra att ha, så att de åtminstone kan hålla sig fast vid vattenytan om de skulle vilja. Om du har bra vattentemperatur och bra miljö så kan du slippa sjukdomar i hela deras liv. Tidigt på dagen så brukar grodorna bara ligga stilla på vattenytan. Det är absolut inget att vara rädd för, grodorna solar sig bara.
Om ni ser att den fläker sitt skinn så är det på grund av att den ömsar.
Dvärgklogrodor ömsar skinn 2 gånger i månaden, men detta är något man lätt missar.
Terrarium
Dvärgklogrodor är rätt så små, så ett 30 liters akvarium funkar bra, men desto större desto bättre. Jag hade ett 60 liters kar med mycket gömställen. Gömställen är ett måste eftersom detta gör att grodorna kan känna sig trygga. Det kan förslagsvis vara olika sorters rötter, stenar samt växter. Även mossor som t.ex. javamossa kan fungera bra.
Bottenmaterialet kan förslagsvis vara finkorningsand. Ett bottenmaterial fungerar både som något till växterna att fästa rötter i, men även för att nyttiga bakteriekulturer som bryter ner skadliga ämnen ska kunna gro.
Föda
Grodorna äter i vattnet och man kan bland annat mata med röda mygglarver och artemia. Mygglarverna får gärna vara levande så att grodorna kan jaga. Har man fiskar i akvariet så är det viktigt att se till att grodorna kommer åt maten. Grodorna äter längst med botten, medans fiskarna är väldigt snabba på att äta upp maten innan det hinner sjunka ner till grodorna.
Könsbestämning
När de är små är det väldigt svårt att se könet hos grodorna.
Men när de har uppnått 9 månader, så brukar det vara lättare att se.
Honor brukar vara 20 procent större än hanen. Det andra är att honans kloak är större och spetsigare ens hanens. Det tredje är att i hanens armhåla,ser det ut som en rosa vårta. Det sista är att hanen brukar sjunga på våren.
Avel
Om du har rätt miljö, så brukar dem para sig på våren.
Hanen försöker då locka på honan genom att kväka i några sekunder åt gången.
Om honan är intresserad kommer hanen att greppa tag i honan i amplexus och paret kommer åka upp och ner i akvariet. Honan börjar sedan släppa ägg på ytan medans hanen befruktar dessa. När honan har lagt alla ägg, så kommer hon sjunka ner på rygg till botten och ligga där. Efter ett tag så släpper hanen.
Parningen brukar ske nattetid, men ibland kan man se det på dagen.
Romen kommer flyta omkring på ytan tills de kläcks, vanligtvis efter 2 dygn. Ynglena kommer inte att simdugliga direkt efter att de kläcks utan kommer att vara på rötter och andra saker tills de kan simma. Man bör flytta över ynglena till ett annat akvarie, då de fullvuxna grodorna gärna äter upp ynglena annars.
När man flyttar över ynglena eller äggen ska man veta att dem är väldigt ömtåliga, så var väldigt försiktig.
De blir grodor inom omkring 40 dagar.
Senast uppdaterad: 2013-10-30 20:56
Skötselrådet har visats: 35672 gånger
Vilka har denna art?
Det finns 47 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.