Skötsel Orientalisk klockgroda

Orientalisk klockgroda

Bombina orientalis
Vetenskapligt namn: Bombina orientalis
Svenskt namn: Orientalisk klockgroda
Familj: Bombinatoridae
Släkte: Bombina
Livslängd: 15-20år
Ursprung: Sibirien, Kina och Korea
Fullvuxen storlek: 6cm
Föda: Köttätare
Aktiv: Huvudsakligen dagaktiv
Miljötyp: Marklevande, halvt vattenlevande

Allmänt


(Foto: Anders Larsson)
Den orientaliska klockgrodan är en av de vanligaste grodorna i djuraffärer. De är väldigt bra nybörjargrodor. Dom tillhör släktet Bombina tillsammans med 7 andra arter, bland annat vår svenska klockgroda (bombina bombina). Man har funnit fossil av Bombina-arter som är daterade till 5,4 miljoner år. Släktet räknas till de mer primitiva groddjuren och torde vara äldre än så. B. orientalis förekommer i vilt tillstånd i sydöstra Sibirien, nordöstra Kina och Korea. Man hittar dem i bergen i bergsbäckar och dammar på mellan 1500 och 3000 meter över havet. Något som skiljer Bombinatoridae från andra groddjur är att deras läte framställs under inhalationen istället för exhalationen. Hanen kallar på honan och försöker ta sig upp på hennes rygg. Eller på en annan hanes rygg, eftersom även grodorna själva har svårt att se skillnad på könen. Hanar och honor har inga problem med att leva tillsammans året runt.

Utseende och beteende


(Foto: Anders Larsson)
De är typiskt gröna med svarta fläckar, men dom kan även gå emot mörkbrunt. Deras undersida varierar från gult till rött. Den röda färgen på deras magar kommer ifrån att de äter föda med Karoten i. De starka färgerna är till för att varna rovdjur från att grodorna faktiskt är giftiga. Det är dock väldigt väldigt mildt. Trots detta, så ska man alltid tvätta händerna efter man handskats med grodorna. Det kan även vara bra att blöta händerna innan man tar upp grodorna, då deras hud inte får torka ut. Även om de orientaliska klockgrodor inte är de bästa simmarna, så vill de ändå ha vatten de kan sitta och simma i.

Terrarium


(Foto: Anders Larsson)
Eftersom B.orientalis både behöver en landdel och en vattendel finns det ett flertal olika sätt att inreda det på. Om man är händig kan det vara smidigt att använda silikon och glas för att sätta en del man kan fylla med vatten, medans en annan del kan vara torr. Ett annat sätt är att fylla hela botten med större stenar eller grus, för att sedan låta det vara grundare på ena sidan av terrariet. Nackdelen är självklart att det kan bli väldigt jobbigt att städa. Dom behöver inte inte speciellt djupt vatten, 6-8cm funkar fint. Variera djupet med stenar så att dom kan sitta i vattnet, utan att behöva flyta omkring. Har man möjlighet kan man även använda en vattenpump för att hålla vattnet renare, så länge det inte blir för strömt. Det är viktigt att inte använda småsten som kan fastna i grodornas munnar, eftersom dom har problem med att spotta ut saker. Man måste se till så att terrariet är rymningssäkert, grodorna klättrar bättre än man kan tro. På landdelen kan man gärna använda mossa för att hålla det fuktigt. Grodorna trivs inte i torr miljö, utan dör ifall de har det för torrt. Det gäller att man har bra luftcirkulation i terrariumet, så att det inte börjar växa mögel.

Temperatur & klimat

Klockgrodorna behöver ingen extra värmekälla utan klarar sig bra i rumstemperatur, men man kan sträva efter runt 25 grader i luften, samt ett par grader kallar i vattnet. Har man tillräckligt stort terrarie kan man ändå använda en extra lampa, för att skapa en varmare plats i terrariet. Luftfuktigheten ska ligga runt 60-100%.

Föda

De äter de mesta sorters insekter, men man ska avstå ifrån insekter med hårt skal, t.ex. mjölmask. Några exempel på vad de äter är syrsor, daggmaskar, småfisk/fiskyngel, gräshoppor m.m. Vissa djuraffärer envisas om att man ska ge frysta röda mygglarver till amfibier de säljer, men det är något som är väldigt dåligt, då det innehåller dåligt med näring, smutsar ner vattnet, och vissa reagerar inte ens på matet då den inte rör sig.

Könsbestämning

Det finns olika sätt att se vilket kön klockgrodor har. Hanar är ofta smalare byggda än vad honor är, och har inte lika slät hud. Dom har också mycket större framben. Hanar har aningen mer simhud mellan tårna än honor.

Avel

För att få dina grodor att lägga rom kan det vara bra att inleda med att sätta dom kallare för att simulera vintertid. Dra ner på temperaturen och ljustimmarna under sex veckor. Efter de sex veckorna är över så öka den gradvis tillbaka till ursprungstemperaturen och antal ljustimmar. Spraya gärna under de första veckorna efter att temperaturen är tillbaka till runt 22-25C. Honorna lägger runt 40-100 romkorn. Flytta över romen till en egen behållare för annars äter grodorna upp dom. Efter 3-4 dagar kläcks romen. Man kan mata ynglen med fiskmat, men det kan ta någon extra dag innan de börjar äta utav den. Efter 6-8 veckor börjar ynglen utveckla bakben och efter 12-14 veckor börjar dom gå upp på land. Då är det viktigt att man gör det lätt för dom att ta sig ur vattnet, då dom har väldigt lätt för att drunkna.
Skötselråd skrivet av: Anders Larsson
Senast uppdaterad: 2011-08-03 13:05
Skötselrådet har visats: 30105 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 63 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till