Skötsel Axolotl
Axolotl
Vetenskapligt namn: Ambystoma mexicanum
Svenskt namn: Axolotl
Familj: Ambystomatidae
Släkte: Ambystoma
Livslängd: 10-15 år
Ursprung: Mexico
Fullvuxen storlek: 25-30cm
Föda: Köttätare
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Vattenlevande
Svenskt namn: Axolotl
Familj: Ambystomatidae
Släkte: Ambystoma
Livslängd: 10-15 år
Ursprung: Mexico
Fullvuxen storlek: 25-30cm
Föda: Köttätare
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Vattenlevande
Allmänt
Axolotlen är en annorlunda helakvatisk salamander som lever i larvstadie hela livet. Denna neoteniska mullvadssalamander ifrån Mexico är helt vattenlevande och andas med gälar. I det vilda är axolotlen nästan utrotad och finns enbart på ett fåtal ställen i Mexico. Till skillnad från andra neoteniska arter i dess släkte så kan axolotlen metamorfosera till landlevande genom injektioner av jod. Detta är dock inget att rekommendera då deras livslängd kortas ner drastiskt.Utseende och beteende
(Foto: xandert)
I det fria har axolotlen väldigt mörk brun eller grå färgteckning alternativt nästan svarta, men i fångenskap är det inte alls ovanligt med leucister eller golden albinos etc.
Dom har lungor och man kan se dom simma upp till ytan för att snappa i sig luft även om de också använder sina gälar. En av anledningarna till att det gör detta kan vara för att kunna flyta. Många gånger andas de ut luften igen, men ibland behåller dom den för att ligga vid ytan, och kan se spotta ut det för att återigen sjunka till botten.
Regeneration
Många blir inte direkt förvånade att en ödla kan släppa svansen och att den sen växer ut igen. Axolotlen kan däremot regenerera mer än så. Blir den av med något ben växer det snabbt ut ett nytt, men axolotlen har även visats kunna regenerera både delar utav sin hjärna och ryggrad. Dom tar även lätt emot transplantationer från andra individer, t.ex. kan ett öga eller en bit av en hjärna transplanteras från en annan axolotl utan problem.Terrarium
Dessa djur behöver såklart ett akvarie då de lever i vatten. För ett par djur krävs ett akvarie på runt 60x45cm men desto större desto bättre. Det går att ha flera utan problem, men det kan bli att dom biter varandra då dom hugger efter allt som rör sig. Vattenhöjden i akvariet behöver inte vara allt för högt, men minst 15cm. Det är bra om bottensubstratet är antingen för stort för axolotlen att få in i munnen, eller så finfördelat att dom inte kan få förstoppning, då dom får i sig en hel del av bottensubstratet när dom äter. Flytande vattenväxter är bra för att få dom att känna sig trygga.Att hålla andra arter av djur, t.ex. fiskar eller andra salamandrar med axolotler är något att inte rekommendera. Axolotler äter allt som rör sig och är tillräckligt litet för dom att svälja, även mindre axolotler. Fiskar kan även nafsa och förstöra axolotlers gälar, därför ska axolotler endast hållas med andra axolotler, eller ensamma.
Föda
Axolotlen är en väldigt glupsk salamander och äter det mesta den kommer åt. Då deras tänder är utformade till att ta tag och svälja sitt byte helt gäller det att ge axolotlen foder som den kan svälja utan att det är för stort. När axolotlen känner av ett byte öppnar den snabbt munnen och låter vatten rinna in och förhoppningsvis dras bytet med in i axolotlens mun.Många djuraffärer brukar erbjuda frysta röda mygglarver, men det finns definitivt bättre foder än detta att ge din axolotl. Vanlig daggmask/metmask är en bra basföda för axolotler, och går att få tag på i diverse sportfiskebutiker.
Könsbestämning
Könsmogna honor brukar ha mycket rundare kropp än hanar pga alla ägg. Honor är heller inte lika svullna runt kloaken som könsmogna hanar.Avel
(Foto: John Clare, axolotl.org)
Hanen simmar omkring honan och visar upp sig och höjer sin svans. Han placerar sedan ut 5-25st sädessäckar och försöker få honan att plocka upp dessa. Om det hela lyckas kommer honan lägga 100-1000 ägg runt om i akvariet ett par timmar eller upp till 2 dagar senare. De kläcks efter ca 17 dagar i en temperatur på 20 grader. Det gäller att se till att vattnet för ungarna är ordentligt syresatt genom att byta och använda pump.
Det kan vara smart att enbart försöka rädda ett par utav äggen och kanske ge bort resten, då det är väldigt svårt och kräver mycket utrymme om man ska försöka få alla 100-1000 att bli fullvuxna. Om man då har det trångt kan det sluta med att allihopa dör utav t.ex. syrebrist.
Skötselråd skrivet av: Anders Larsson
Senast uppdaterad: 2011-08-03 13:04
Skötselrådet har visats: 90912 gånger
Senast uppdaterad: 2011-08-03 13:04
Skötselrådet har visats: 90912 gånger
Vilka har denna art?
Det finns 102 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.