Skötsel Rödögd Trädgroda

Rödögd Trädgroda

Agalychnis callidryas
Vetenskapligt namn: Agalychnis callidryas
Svenskt namn: Rödögd Trädgroda
Familj: Hylidae
Släkte: Agalychnis
Livslängd: 5år
Ursprung: Mexiko till Panama
Fullvuxen storlek: 5-8cm
Föda: Insekter
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Trädlevande, regnskog

Allmänt

Rödögda trädgrodor finns från mellan sydöstra Mexiko till Panama, men kan även hittas i Colombia. De flesta exporterade grodorna kommer ifrån Nicaragua. Grodorna lever i tropisk regnskog nära vattendrag. De är trädlevande och är därför väldigt sällan nere på marken, utan håller sig gärna uppe i trädkronorna. De är även nattaktiva och utmärkta hoppare.

Utseende och beteende

Den rödögda trädgrodan har blivit en ikon för att rädda regnskogen p.g.a sitt karaktäristiska utseende. De är kända för sina kattlika tomatröda ögon med svarta ovala pupiller. Deras ansikte och kropp är bladgrön, medans deras tår är starkt orangea. Sidan av deras kropp är blåa med vita till guldaktiga ränder. Deras överarmar har även de en blåaktig nyans. Vissa färgvariationer har setts baserat på grodans livsmiljö. Grodor ifrån den norra delen (Mexico och Honduras) har inga ränder på sidorna och har orangea lår. Staplarna på sidan av grodan som är anslutna med en gul rand visar att grodan kommer ifrån Nicaragua och Costa Rica. Det finns ännu en variant från Panama, som kan ha orange och blå lår, med ett ”T” format på sidan. Det är heller inte ovanligt att hitta vita fläckar på ryggen i olika nummer. På undersidan är de rödaögda trädgrodorna vita. Under metamorfosen så är dessa grodor bruna och kan vara vitprickiga. Den vuxna färgen kommer inte förräns efter flera månader. Honorna av arten är större och är i genomsnitt 6-8cm i längd. Deras manliga motsvarighet är i genomsnitt 5-6cm. Livslängden för rödögda trädgrodor är cirka 5 år.

Terrarium

Rödögda trädgrodor trivs bra i grupper på mer än en groda. De kräver ett terrarium som är högt istället för brett då de är trädlevande. Ett terrarium på 45x45x60cm är lämpligt för en eller ett par grodor men desto större desto bättre. Toppen på terrariumet bör vara täckt minst hälften med glas, för att se till så att luftfuktigheten hålls hög.

Temperatur och fuktighet

Rödögda trädgrodor behöver en dagstemperatur på 24-29 grader och en temperatur på 18-24 på natten. Då de kommer ifrån regnskogen kräver de väldigt hög luftfuktighet på 80-100% För att få upp luftfuktigheten kan man använda sig utav ett duschsystem eller spraya flera gånger om dagen.

Värme och ljust

Grodorna klarar sig bra i rumstemperatur, men för att hålla en viss temperatur kan man använda sig utav värmemattor eller en mycket svag värmelampa. På sommaren måste man även se till så att det inte blir för varmt för grodorna, och för att sänka värmen kan man t.ex. flytta det ifrån direkt solljus, använda fläktar m.m. UV-ljus har inte visat sig vara till någon nytta för grodorna, men om du använder levande växter i terrariumet så måste du se till att växterna får detta.

Bottenmaterial

Som bottenmaterial kan du ha enkla saker som fuktigt hushållspapper, eller så komplicerat som en mix av flera olika material. Följande blandning kan användas: Det understa lagret fylls med grus för dränering, sedan läggs ett lager med jord eller orkidébark och det översta lagret är ett tunt lager med vitmossa. Det behöver även finnas en del med vatten, speciellt om man vill kunna avla på grodorna.

Inredning & växter

Det är viktiga att komma ihåg att grodorna är trädlevande, och att dom kräver flera nivåer med vegetation. Växter bör vara omplanterade i krukor eller planterade direkt i bottenmaterialet. När du planterar om växterna så skölj igenom rötterna för att få bort alla bekämpningsmedel och konstgödsel som kan vara skadligt för grodorna. Välj växter med breda blad som håller för grodornas vikt. Några förslag inkluderar ormväxter (Sanseviera), många ananasväxter, pothos murgröna, några philodendrons, japanska vintergröna, javamossa, anthurium, mongteraarter och flera arter av fikon. Kom ihåg att växter kräver en fullspektrum-lampa för tillväxt. Rödögda trädgrodor kräver ingen speciell belysning så se till att det även finns skugga där grodorna kan gömma sig om de vill.

Föda

Grodorna äter mängder med olika insekter, bland annat syrsor, flugor, nattfjärilar, gräshoppor, och även andra små grodor. Tumregeln är att endast mata insekter som inte är större än avståndet mellan grodornas ögon. Insekterna ska pudras med vitaminpulver med vitamin D3. Det behövs även en skål som grodorna kan återfukta sig och dricka ur.

Avel

Rödögda trädgrodors avelssäsong börjar från oktober till mars. Hanarna kommer att attrahera honorna med deras kraxande, ibland unisont. Hanarna kan konkurrera om samma område på en gren, klättra ovanpå varandra tills motståndaren trillar ner. När det bara finns en hane kvar kommer han att klättra sig fast på honan och avelsprocessen kan börja. Under parningen kan andra hanar försöka få av hanen. Honan måste därför klara av vikten ifall hon inte vill falla ner till marken.

När paret hänger upp-och-ner på ett löv över vattendraget lägger honan ett ägg i taget. Hanen kommer då att befrukta ägget. Honan måste se till så att hon har mycket vatten då äggen kräver mycket vätska. Honan går till en vattenpöl när hon behöver återfukta sig. När processen är klar kommer äggen hänga på undersidan av bladet ner över vattnet och efter några dagar kläcks grodynglen och trillar ner i vattnet. Grodynglen kan matas med fiskfoder. När de utvecklat sina framben kan man sätta in de i ett separat terrarium.

Grodyngelakvarium

Fyll ett akvarium med 10cm vatten. Se även till att ha en. Vattnet behöver bytas då och då för att hålla nere ammoniaknivåer. Ammoniak är den främsta dödsorsaken för grodynglen. Det kan också vara bra med växter och barkbitar som grodynglena kan komma upp på ur vattnet. När de förlorar sina svansar kan de flyttas över till ett terrarium.
Skötselråd skrivet av: Colleen Boyd
Senast uppdaterad: 2011-08-14 15:58
Skötselrådet har visats: 26637 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 29 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till