Bönsyrsorna är ett av de häftigaste djuren man kan skaffa till sitt terrarium. De är varken särskilt plats- eller tidskrävande och är oftast tåliga. De flesta arter äter flitigt av byten som de fångar med sina stora framben. Den här artikeln handlar om bönsyrsor i största allmänhet.
Bönsyrsor är små rovinsekter som förekommer i varma trakter. De förekommer i de varmare delarna av Amerika, Asien, Afrika, Sydeuropa och Oceanien. De lever inte särskilt länge, utan man kan räkna med att de flesta blir runt ett år. Det finns omkring 2000 arter av bönsyrsor vilka varierar både i utseende och storlek. Från den minsta (Bolbe pygmaea) på någon centimeter, till de större arterna på upp till 20 cm (bland annat Toxodera & Solygia).
Nybörjararter
Det finns många bra nybörjararter. Några av de vanligaste:
Hierodula membranacea (Asiatisk jättebönsyrsa) är nog den vanligaste arten i hobbyn. Den är väldigt matglad och äter allt som rör sig. Den är hyfsat lugn av sig, även om adulta honor kan vara aggressiva. Den förekommer i Asien. I hobbyn säljs den ofta under namnet Hierodula grandis, en annan art i släktet.
Sphodromantis sp. (Afrikansk bönsyrsa) är enligt mig de bästa nybörjararterna. De kommer från olika delar av Afrika, vissa arter i släktet går att finna i Kenya, Somalia och Nigeria. Även hos denna art förekommer det att adulta honor är aggressiva, men inte på långa vägar lika aggressiva som t.ex Rhombodera och Hierodula kan vara. Den är lagom stor, runt 7-9 cm beroende på art. Detta släkte har många ospecificerade arter som man kan hitta på marknaden, t.ex Sphodromantis sp. "Nigeria", dvs. arter med "sp." i namnet.
Phyllocrania paradoxa (Spökbönsyrsa) är också en bra nybörjarart bortsett ifrån att den nästan enbart äter flygande byten. Vissa individer går att vänja vid t.ex kackerlackor även om det inte är det lättaste. Den är också ganska liten om man jämför med föregående arter. Den kommer ifrån Afrika och Madagaskar.
Terrarium
En bönsyrsa behöver ett terrarium. Jag brukar gå efter tumregeln att längden och djupet på terrariet ska vara dubbelt så stort som bönsyrsans kroppslängd och höjden tre gånger bönsyrsans kroppslängd. Större är dock alltid bättre även om det kan bli jobbigt att hålla koll på bönsyrsan om man har alldeles för stort. De flesta bönsyrsor blir under 10 centimeter som fullvuxna och därmed räcker ett terrarium på 20*20*30 oftast gott och väl. Vissa arter som blir större, såsom Rhombodera megaera, behöver självfallet större terrarium.
Se till att det är välventilerat. Vissa arter är inte så känsliga för dålig ventilation, medan vissa i princip behöver ett nätterrarium för att överleva. De flesta bönsyrsor bör hållas ensamma eftersom kannibalism är relativt vanligt. Det finns ett fåtal undantag, exempelvis Spökbönsyrsan (Phyllocrania paradoxa) och Violinbönsyrsan (Gongylus gongylodes) samt unga nymfer av de flesta arter. Tänk dock på att unga nymfer bör ha fri tillgång på föda så de ej äter på varandra då det fortfarande finns risk att någon blir mat. Temperaturen bör ligga på 23-30 grader hos de flesta arter. Undantagen, såsom Violinbönsyrsan (Gongylus gongylodes), behöver upp till 35-40 grader. De flesta bönsyrsor vill ha det relativt hög luftfuktighet, runt 50-90%, även om vissa (främst de som vill ha det mycket varmt) bör ha något torrare.
Föda
Bönsyrsor är rovdjur. De flesta arter äter syrsor, kackerlackor och mjölmask som är lätta att föda upp själv.
För de mer kräsna arterna av bönsyrsor som enbart tar flygande byten såsom malar, flugor och bananflugor kan man exempelvis köpa maggots i en sportfiskeaffär och vänta tills de blir till färdiga flugor att ge. Bananflugor brukar finnas att köpa i kulturer på olika reptilmässor. Jag brukar även ge bananflugor till mindre bönsyrsenymfer. Ett alternativ till bananflugor som fungerar hos de flesta arter är en liten foderkackerlacka vid namn Blaberidae sp. "Kenya". Den blir inte större än 1 cm som fullvuxen och enbart adulta hanar kan klättra på glas/plast. Den är väldigt produktiv och går att föda upp i en plastburk med torv och lite multnande löv i. De gräver mycket och är därmed ej lämpliga att mata med om man har bottensubstrat i bönsyrsans burk.