Uppfödning av pilgiftsgrodor

Uppfödning av pilgiftsgrodor

Av Henrik Andersson

Den som lägger ner energi och omtanke för sina grodor kommer förr eller senare hitta ägg.

När den dagen kommer så finns det olika tillvägagångssätt. Något exakt facit är tveksamt om det finns. Jag tänkte gå in lite på hur jag gör iallafall.

Det finns olika typer av äggläggningsplatser. De jag tillför förutom de växter och platser som redan finns i terrariet, är dels filmburkar och dels hyddor i olika former. Mestadels halva kokosnötskal med en liten ingång utskuren. Det finns även andra alternativ på hyddor att tillgå i handeln. Det viktiga är att man har en plan yta under. Förslagsvis underdelen av en petriskål. När det gäller filmburkarna så används de i huvudsak av de mindre arterna samt auratus-varianter. Ett bra tips är att dela en burk i mitten horisontalt och sedan föra in en av delarna i en hel filmburk. Då kan man lättare ta hand om äggen när det är dags för omplacering.


Kamouflerad filmburk med ägg

Olika typer av hyddor

Lägger grodorna äggen i en petriskål är allt smidigt och enkelt. Jag brukar vänta ett par dagar sedan tar jag ut äggen och täcker precis botten på skålen med ett vatten som jag låtit stå ett par dagar med några alkottar i. Sen är det bara att vänta i cirka två veckor innan äggen börjar kläckas. Jag brukar byta eller fylla på vattnet ungefär var fjärde dag. Om något av äggen blir vitt eller angripet på något sätt avlägsnar jag det på momangen. Jag håller alla mina ägg i petriskålar, så skulle jag hitta ägg på andra ställen flyttar jag omsorgsfullt över dem till en skål. Jag brukar använda mig av teskedar som verktyg.


Petriskål med ägg

När ynglen börjar kläckas höjer jag vattennivån i skålen en smula. Efter ytterligare ett dygn flyttar jag med hjälp av en pipett över dem till varsin burk med ett vattendjup på ca 1 cm. Dessutom fyller jag på med några fåtal korn av Dendrovit Pro-Active. I början är ynglet ömtåligt och jag går varsamt fram. Inte för mycket mat och vattennivån höjer jag långsamt.

Efter ungefär en vecka flyttar jag in ynglet i mitt yngelsystem från ENT terrarientechnik. Systemet har plats för 72 yngel. Det fungerar som så att jag har borrat små hål i varje enskild burk. Höjden där jag valt att placera hålen varierar något då jag vill kunna anpassa vattendjupet till yngel av olika åldrar och arter. När vattnet når hålen rinner det ut i systemet för att sedan ledas ner i en dunk under systemet. Således behöver jag aldrig byta vatten utan fyller bara på med hjälp av en vattenkanna varannan dag. Det vatten jag använder är från kranen och har gått genom ett osmosfilter. För att sedan hamna i vattenkannan med några alkottar i.


Yngelsystemet

Burkar i systemet

När det gäller maten så brukar jag köra efter devisen hellre ofta än mycket. Jag varierar mellan fiskmat, dendrovit och spirulinapulver. Det är inte helt ovanligt att en och annan bananfluga på rymmen väljer att trilla ner i yngelburkarna till ynglens förtjusning.

När frambenen är ute, avslutar jag matandet och flyttar över ynglet i ett litet akvarium med lutande kustremsa, så att den lilla grodan kan kliva upp smidigt när den är färdigutvecklad. Här stannar den i 2-3 dygn innan den placeras i något av mina mindre terrarier för ungar.

Matandet bör sättas igång igen så fort svansen är borta. I början rekommenderar jag att bjuda på hoppstjärtar och eventuellt liten bananfluga, beroende på art. Eventuell flytt till ny ägare bör inte äga rum förrän grodan uppnått en ålder på minst två månader.


Terrarium för ungar

Originalartikeln finns på http://www.frogarm.se

Artikel skriven av: Frogfarmer
Publicerades 2015-02-06
Visningar: 6179st

Kommentarer

Du behöver vara inloggad för att se och skriva kommentarer
Skriv kommentar