Intervju med veterinär Liv Gottschalk Karlsson

Intervju med veterinär Liv Gottschalk Karlsson

Av Anders Larsson

Terrariedjur.se intervjuade veterinär Liv Gottschalk Karlsson för att få svar på hur det är att jobba som veterinär och vad man själv kan göra för att minimera risken för att ens djur blir sjuka.

Vad är det roligaste med att vara veterinär med inriktning på reptiler och andra exotiska djur?

Svårt att säga utifrån att vara veterinär, men det är nog att det finns stor variation av arter inom de olika djurgrupperna, där varje art genom evolution har utvecklat någon specifik kunskap för att överleva.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

Det varierar beroende på vilken avdelning jag är på för dagen. Tyvärr är det inte så många djurägare som söker vård för sina reptiler som man hade önskat. Jag jobbar mest med hund och katt, men även små exotiska smådjur (kaniner, marsvin, råttor osv).

Hur vanligt är det att ni får in reptiler till djursjukhuset?

Tyvärr inte så vanligt som andra exotiska smådjur, men sedan jag började, har antalet ökat. Ryktet sprider sig att Växjö Djursjukhus har en veterinär som är intresserad av reptiler och andra exotiska smådjur.

Vad är det vanligaste problemet hos reptiler som kommer in till er, och vilken behandling ger man i dessa fall?

Oftast är det tyvärr miljöbetingade sjukdomar, dvs sjukdomar som uppkommer för att man inte har rätt förhållande för den arten. Tyvärr får reptiler oftast sin infektion från agens från terrariet eftersom deras immunförsvar än nedsatt. Immunförsvaret kan sänkas till exempel om man inte har rätt temperatur, fuktighet, fel i utfodringsrutiner eller foderval så individen inte får i sig tillräckligt med energi. Vi ser oftast patienter med anorexi (matvägrad), luftvägsinfektioner, munröta och trauma. Delvis kan man åtgärda dessa problem hemma om man rättar till det som är fel eller orsaken. Det är viktigt att man dagligen kollar till sina djur och dess omgivning. I några fall krävs det behandling från veterinär för att det ska bli bra.

Är man osäker hur ens art ska hållas, hör med andra och läs böcker. Internet är en bra sökkälla, men man måste även vara kritisk, tro inte allt som står. Jag möter dagligen djurägare som har läst något på internet och utfört en behandling som tyvärr kan vara livshotande. Detta gäller även reptiler, till exempel sondmatning som har kommit i luftvägarna istället för magsäcken och proteinrik kost till gröna leguaner som är strikta vegetarianer.

Kan du ge några tips på vad man bör göra för att minska risk för sjukdomar hos ens reptil?

Som jag nämnt tidigare, läs på precis vad för miljö och foder din art ska ha. Sen är det även mycket viktigt med hygien. Avföring ska helst tas bort direkt så inte bakterier eller parasiter kan sprida sig dels till omgivningen, men även så att djuren inte går/krälar över det. Vattenskålar ska tvättas dagligen och fyllas på med färskt vatten.

Foder som inte äts upp bör tas bort. Tänk på att upptinade djur som ligger på botten av terrariet länge kan snabbt börja ?jäsa? och orsaka problem. Om man har vattenlevande reptiler bör man inte utfodra dem i vattnet (så fodret ligger i vattnet), det blir lätt kontamination av vattnet och lätt för djuret att få sjukdomar.

Vilka är de vanligaste arterna av reptiler som ni får in till djursjukhuset, vad är anledningen till att det är just dessa arter?

Vanligast är sköldpaddor (både vatten och land), leopardgeckos och kungsboa. Troligtvis då detta är djur som är populära och lätta att köpa i djuraffären.

Kan man bli smittad utav sin reptil, och isåfall utav vad?

Man kan bli smittad av sina reptiler om man inte håller rätt hygien.
Vanligaste bakterie zoonosen är Salmonella, men även Mycobakterium, Campylobakter och Yersinia ses. Vissa studier visar att 83-93% av alla reptiler i fångenskap bär på Salmonella som kan spridas när de är stressade. Det sprids oftast via avföringen, därför viktigt med hygien. I Sverige ses årligen 3000 - 4000 fall av Salmonellos där smittkällan oftast är kontakt med reptiler, fåglar och igelkottar.

Kan man smitta sin reptil om man själv är sjuk, och isåfall med vad?

Detta är inget som jag har någon kunskap inom, men oftast har varje djurart agens (bakterier, virus, parasiter osv) som går bara på den djurarten. Då ska det inte kunna gå att smitta mellan dessa arter. Viktigt med hygien även här om man är osäker.

Har du någon personlig favoritart bland reptilerna?

Jag är väldigt förtjust i olika geckoarter, har nu flest av Paroedura picta. Alla mina djur är en del av min familj, så jag säljer inte några av dem utan de får vara med så länge de lever. Min äldsta Teratoscincus scincus keyserlingii är nu 15 år gammal.

Artikel skriven av: anders
Publicerades 2014-03-26
Visningar: 4803st

Kommentarer

Du behöver vara inloggad för att se och skriva kommentarer
Skriv kommentar