SmHF och Terrariedjur.se besöker Tropikariet

SmHF och Terrariedjur.se besöker Tropikariet

Av Anders Larsson

(Några utav medlemmarna utav SmHF; f.v. Annie Malmros, Dennis Hägg, Eike Amthauer, Adam Lingerhed, Daniel Claesson & Anders Larsson. Foto: Björn Lingerhed)

Den 23:e november besökte Terrariedjur.se tillsammans med SmHF Tropikariet i Helsingborg.

Vi började färden ifrån Växjö strax efter 8 på morgonen för att bege oss neråt i landet. Väl framme på Tropikariet möttes vi utav Mats Berg, som jobbar som djurvårdare på Tropikariet och var vår guide för dagen. Mats tog med oss "bakom kulisserna" och både visade och berättade för lyhörda ögon och öron.

Det många inte tänker på är allt foder som går åt till alla djuren på ett tropikhus, och de olika kraven varje djurart har. En frys på 660 liter fylld med smarriga insekter var inte något konstigt alls och behövdes för att stilla hungriga fåglar, primater och andra djur. En stor mängd med bananflugekulturer och diverse uppfödning av egna foderdjur fanns det också.

Avdelningen kallad "Regnskogsnatt" var väldigt imponerande och kul då många djur hoppade eller flög omkring fritt. Bland annat flygande hundar, flygpungekorrar, uggleapor samt en nyfiken Tokajgecko som gömde sig bakom ett element.

Vi märkte att otroligt mycket tid lagts ner på dekorationer och annat för att få rätt känsla i alla avdelningar. I vissa fall när man var alldeles säker på att det var ett träd eller en sten, visade det sig att det i själva verket bara var konstgjort.

Vi fick en liten tjuvkik på deras nya sektion "Expedition Madagaskar" som var i full gång med att byggas. Återigen blev vi imponerade över hur genomtänkt och snyggt allt var.


(Dennis, Adam och Eike testar klappdammen. Foto: Björn Lingerhed)

Utöver reptilerna och groddjuren, så fanns det en sektion med ett stort akvarium med hajar, och även "klappdammar", vilket var förvånansvärt spännande. Vid klappdammarna fick man försiktigt röra vid hästskokrabbor, sjöstjärnor, krabbor och räkor. Det fanns även ett kar med putsande fiskar som mer än gärna naffsade lite på ens fingrar.

Slutdelen som vi besökte var en stor inhängnad med dabbagamer, där hela 13st huserade. Ett par låg och solade sig i värmen, medans andra låg ihopkrupna i skuggan och sov.

Vi passade även på att göra en intervju med Mats.

Vad är det roligaste med att jobba på Tropikariet?
Det bästa med att jobba på Tropikariet är att jag får möjligheten att vara en riktig supernörd (som är en enormt stor del av mig) när det gäller djur, växter och att förmedla kunskap.

Hur ser en normal arbetsdag ut för dig?
En normal arbetsdag börjar alltid kl 07.00 med 4 timmars städning av mina avdelningar, både för djur och besökare. Fönster putsas, gångar sopas, vatten byts osv. Efter det så följs det upp med matning av djuren på mitt ansvarsområde (som tar ca 40 minuter). Lagom när det är klart så börjar de riktiga "sysslorna" som bokstavligen alltid är olika. Det kan vara allt från att städa krokodildammen, damma spindelnät i taket, föda upp grodyngel eller tvångsmata en huggorm. Att jobba med djur är både varierat och väldigt rutinmässigt på samma gång!

Finns det någon art utav era djur som du gillar extra mycket?
Det finns lite mer exakt 11 st faktiskt! Pilgiftsgrodornas terrarium är min favorit. Där finns 8 arter av grodor, 2 arter av fiskar och 1 ormart. Så svaret på frågan blir isåfall "pilgiftsgrodornas terrarium". Om vi ska vara lite mer övergripande så är det reptilerna/groddjuren och fåglarna som är mina största intressen och favoriter här på Tropikariet.

Hur många besökare har ni per dag?
Antalet besökare varierar nog mest av allt här. En bra sommardag så kan vi ha 1350 besökare (som faktiskt är rekord) medans det är mycket färre på en dålig vinterdag. Det är väldigt årstids- och väderberoende.

Finns det något du kan berätta för folk som aldrig varit hos er tidigare?
Det bästa sättet att beskriva Tropikariets verksamhet är nog att allt vi gör går ut på att besökarna ska få en så stor och bra upplevelse det bara går samt att ha en så proffsig och modern djurhållning som det bara går. Vi ser till att med så enkla medel som möjligt leverera så mycket upplevelser och kunskap som möjligt. Magnus Lindqvist, ägare och VD, säger ofta "Är det inte världsklass, så duger det inte".

Artikel skriven av: anders
Publicerades 2013-12-11
Visningar: 5004st

Kommentarer

Du behöver vara inloggad för att se och skriva kommentarer
Skriv kommentar