Sri Lanka - del 3 av 3

Sri Lanka - del 3 av 3

Av Anders Larsson

Detta är tredje och sista delen av vår resa till Sri Lanka där vi hade Chanaka Udaya som guide.  I denna del har vi förflyttat oss från Adams peak och åkt nordöst till Nuwara Eliya.

Nuwara Eliya

Efter att vi vilat ut oss efter bestigningen av Adams Peak var vi på väg mot ytterligare en ny plats, närmare bestämt Nuwara Eliya. Denna stad låg högt över havet, vilket medförde att det var väldigt kallt jämfört med de tidigare platserna vi besökt.

När det hade blivit mörkt åkte vi till en vän till Chanaka som hette Chamera. Chamera hade en trädgård med en massa växter och flera ovanliga arter av ödlor och grodor hade bosatt sig där, bl.a. Rhino-horned lizard (Ceratophora stoddartii). Denna ödla har ett “horn” längst ut på nosen. Detta horn är större hos hanar än hos honor. Syftet är dock oklart vad hornet används till men en förklaring kan vara är att de används för att visa hanar emellan vem som är starkast.

1000166_1000002_afsqleomgxnjgwuwdeys.jpg
Ceratophora stoddartii, hane
1000166_1000002_lcddsiefvzvkscwmntlg.jpg
Ceratophora stoddartii, hona

En bit bort ifrån trädgården fanns en å, där vi utöver de “vanliga” arterna, även hittade grodarten Polypedates cruciger. Denna groda är nära besläktad med den betydligt vanligare skumbogrodan (Polypedates leucomystax) som finns i större delar av Asien och som är (eller åtminstone var) väldigt vanlig inom terrariehobbyn.

På en gren, i en buske, satt en större grön ödla, en Calotes nigrilabris, vilken känns igen på dess mörka fläck vid sidan av munnen. När vi hade tagit mängder med bilder och började känna oss trötta så åkte vi tillbaka till hotellet för att sova.

1000166_1000002_ylafmxhjrssnuxryrjfr.jpg
Calotes nigrilabris, Black-lipped lizard

 

Vi gick upp tidigt för att besöka Hakgala botaniska trädgård. Det låg fortfarande dagg på växterna och vi lyckades se en familj med apor (Semnopithecus vetulus) som hoppade omkring i träden i trädgårdens utkant. Till skillnad mot de stöddiga makakerna som vi sett tidigare, så var denna art mera skygg och vi kunde inte komma särskilt nära utan att de klättrade högt upp i träden och iväg. Likt tidigare apor, så kunde denna art kännas igen på dess frisyr, och i detta fall i form av att de har ett vitt skägg. Efter en stund började de dock vänja sig vid oss och de satte sig då en bit längre ner och tillät sig fotas medan de åt frukter från trädens grenar.

1000166_1000002_ewkjjpzxlyuxdreyxvxu.jpg
Semnopithecus vetulus, Purple-faced langur
1000166_1000002_zougpjpoapyifdfzhdlq.jpg
Semnopithecus vetulus, Purple-faced langur

 

I den botaniska trädgården såg vi endast ett fåtal grodor, samt en padda (Duttaphrynus melanostictus). Då trädgården bara är öppen dagtid så var dock inte huvudsyftet att leta efter herptiler, utan snarare för att titta på aporna och den stora variationen av växter från Sri Lanka.

Klockan hade inte blivit så mycket, så vi åkte tillbaka till hotellet och tog en kopp té, fotade lite makaker som satt utanför och åkte sedan vidare till en annan bekant till Chanaka som hette Samera.

 

Sameras trädgård

I Sameras trädgård fanns det en specifik ödleart som vi letade efter och Chanaka hade bett honom att kolla efter denna innan vi kom dit.

Väl framme så pekade han snabbt ut en fin lite ödla sittandes på en gren. Det var en så kallad “Pygmy lizard” (Cophotis ceylanica). Det som gör denna ödla speciell är att den rör sig långsamt likt en kameleont och förlitar sig på sitt kamouflage. Dess fjäll med taggiga utskott och färgvariation i vitt, grönt och brunt gör att den ser ut som en mossig gren.

1000166_1000002_mzlkdvcpiasnrkztrfnq.jpg
Cophotis ceylanica, Pygmy lizard

 

Vi började fota denna ödla, men hade knappt hunnit ta någon bild innan Samera kom och visade en grodart som vi inte sett tidigare. Och sen en till, och sen ytterligare en till. Vi hann knappt med att fotografera alla de arter som Samera hittade och vi fick därför lägga ner en liten skink i en burk för att fotografera den när vi var klara med de andra. 

Efter att vi fotograferat ödlearten Cophotis ceylanica och grodarten Pseudophilautus cf. microtympanum började vi fotografera en orm av arten Aspidura trachyprocta. Denna orm tillhör samma släkte som de ormarna vi grävde fram i Runakanda några dagar tidigare. Aspidura trachyprocta var dock större, närmare 30 cm. Likt Aspidura guentheri så gräver A.trachyprocta ner sig i jorden. Dess diet består till största del av mask, myror och annat som rör sig i marken.

1000166_1000002_mvctomqhuyiurazezxgq.jpg
Aspidura trachyprocta, Common rough-sided snake
1000166_1000002_todqdcinuoqlzmfthxfd.jpg
Pseudophilautus cf. microtympanum

 

Trots alla dessa otroligt häftiga arter så var nästa art förmodligen den bästa vi såg på hela resan, men bara om man frågar mig. En brunröd liten groda av arten Uperodon palmatus. Jag har svårt att sätta ord på vad det är som gör att jag fascineras av denna typ av groda. Enligt Frida så är det “små, bruna och fula” grodor som är mina favoriter. Även Chanaka blev nog lite förvånad av min entusiasm över denna art, med tanke på alla de andra ovanliga och färgstarka arterna vi hade sett under resan.

1000166_1000002_meahdqezolitcubmysgu.jpg
Uperodon palmatus, Parker's dot frog
1000166_1000002_ghuqpubjpmyflgtaggfx.jpg
Uperodon palmatus, Parker's dot frog

 

Vi tackade Samera för allt och var påväg att gå, men kom på att vi hade en liten skink som vi glömt fotografera. När vi kollade i burken så hade dock ödlan lyckats smita ut på grund av att locket satt löst. Lyckligtvis stod burken innanför dörren till huset, och ödlan hade smitit in i köket där den kunde fångas in. Vi tog några minuter för att fotografera den innan vi släppte iväg den igen. Skinken, som var av arten Lankascincus taprobanense är en otroligt snabb liten ödla med små skimrande fjäll. 

1000166_1000002_eabhreiaozddcyvjsdvf.jpg
Lankascincus taprobanensis, Smooth Lanka skink
1000166_1000002_sjqmzgixeycfxdqilajo.jpg
Lankascincus taprobanensis, Smooth Lanka skink

 

Med tanke på mängden arter vi hade sett var det redan en lyckad dag, men det var fortfarande ljust och det var länge innan dagen var över. När det hade blivit mörkt åkte vi upp mot Sri Lankas högsta berg för att leta efter grodor. Vi började vid en våtmark, men hittade inte så mycket mer än några Taruga- och Fejervarya-grodor, som vi sett tidigare. Vi gick vidare från våtmarken och började klättra uppåt. Vi hittade fler arter som vi redan sett, och kom till sist fram till ett vattenfall. Luften runt omkring var väldigt fuktig och det kändes som att det regnade då vattnet från vattenfallet skvätte när det slog mot marken. 

Frida var orolig för hur vi skulle ta oss ner igen då det var ganska brant, men till hennes lättnad så tog vi en annan, enklare väg tillbaka.

Vi hittade en grön groda (Pseudophilautus femoralis), samma art som vi tidigare såg när vi besökte Adams peak.

På väg ner igen så stannade vi vid en annan våtmark för att leta efter grodor. Vi var ute efter en specifik art av Microhyla, som skulle finnas i området. Både jag, Chanaka och hans vän letade omkring runt dammarna medan Frida som tröttnat lite stod kvar en bit bort.

Rätt som det var ropade Frida att hon såg en liten groda framför hennes fötter, och självfallet var det grodan vi letade efter. Det är inte någon stor groda, och då detta var en ung juvenil var den enbart några millimeter lång. Vi fångade in den, tog några bilder och släppte sedan tillbaka den och begav oss tillbaka. 

1000166_1000002_cqbdenuegqtwtgrvtnpt.jpg
Microhyla sp.
1000166_1000002_qnhiexyqrvlkztbcybrs.jpg
Microhyla sp.

 

Knuckles mountain range

Det var återigen dags att åka vidare till ett nytt område, och sista området vi skulle besöka i Sri Lanka. På vägen dit stannade vi på en té-fabrik i Kandy och fick se hur de olika typerna av té tillverkades. Man tyckte att det var varmt utomhus, men det var ingenting mot hur otroligt varmt det var inne i fabriken. Hade det varit i Sverige hade Arbetsmiljöverket haft en hel del att säga till om.

 

Efter rundvisningen fick vi en kopp té att provsmaka, därefter köpte vi lite olika téer att ta med oss hem. Vi åkte sedan mot vår faktiska destination, Knuckles mountain range.

1000166_1000002_mufwlaoyisfwnzadpyho.jpg
Knuckles mountain range
1000166_1000002_ggfqzcgymotsiyvmafaz.jpg
Dricker té i Kandy

 

Knuckles mountain range består av flera höga toppar och låga dalar. Detta gjorde att miljön, och dess arter, förändrades snabbt beroende på vilken höjd man befann sig på. Eftersom vi var en bit ifrån civilisationen var täckning på mobil och el inget att förvänta sig. Huset som vi bodde i hade solceller för att kunna driva lampor på kvällen, men för att kunna ladda batterier till kameror och ficklampor fick man åka ett par kilometer.

1000166_1000002_gxshphaweyfwhzguthep.jpg
Flera termit-bon fanns på tomten runt huset
1000166_1000002_sclnckggkguvptcdudmd.jpg

 

När det börjat mörkna gick vi ut på lite mer “skogsvandring” för att se vilka herptiler man kunde hitta i området. På höjdnivån där vi vandrade så var det inte tätbevuxen regnskog utan mindre växtlighet med stigar vilket gjordet det lättare att ta ta sig fram. Några enstaka ödlor av arterna Calotes calotes och Lyriocephalus scutatus satt på grenar lite här och var. Framförallt spenderade vi en bra stund vid en söt unge av Lyriocephalus scutatus som satt stillsamt på en gren. Den var väldigt ljus och hade inte alls den starkt gröna färg som fullvuxna brukar har. 

1000166_1000002_kwsimtrssklqfoayxuds.jpg
Lyriocephalus scutatus, unge
1000166_1000002_kxxndjkoqzpeqgtafvhf.jpg
En sovande Calotes calotes

 

Med tanke på alla de ödlor som fanns, så var det kanske inte så konstigt att vi dessutom hittade flera gröna pisksnokar (Ahaetulla nasuta). Dessa ormar äter gärna ödlor som ligger vilandes på någon gren. Vi lyckades även se en till Boiga ceylonensis, denna gången var den dock lågt ner, vilket gjorde det lätt att fota den medan den klättrade omkring i buskaget. 

Det blev en ingen jättelång kvällstur utan vi begav oss snart tillbaka för att lägga oss.

1000166_1000002_xalbhoxdhyrcwdbtkoaz.jpg
Ahaetulla nasuta, Långnosad pisksnok

 

1000166_1000002_otremutbtxudynkxftrl.jpg
Ahaetulla nasuta, långnosad pisksnok
1000166_1000002_oelkfolzwuesqzlqoncm.jpg
Boiga ceylonensis, lankesisk kattsnok

 

Medan vi borstade tänderna såg vi en stor geckoödla sitta på en av väggarna, en Hemidactylus depressus. Dessa ödlor skulle visa sig komma fram varje kväll framöver så varje kvällsvandring slutade ofta med att vi fotade de olika geckoödlorna på husväggarna.

 

Det var dock inte bara under kvällen som husväggarna befolkades av geckoödlor, när solen kommit fram och det blivit ljust, så kröp det omkring flera olika arter av Cnemaspis spp. 

Dessa ödlor var dock avsevärt mindre, och framförallt svåra att artbestämma då det fanns flera snarlika arter som befann sig runt byggnaden.

1000166_1000002_sprkalyoqgfcgsnhtmxn.jpg
Cnemaspis punctata, Spotted round-eyed gecko
1000166_1000002_joriudcbfanhtnztxznq.jpg
Cnemaspis kallima, Beautiful round-eyed gecko

Utöver geckoödlorna som kröp omkring på själva byggnaden, så sprang flera skinkar (Eutropis austini) omkring i solen och jagade insekter. Ofta hörde man bara ett litet prassel bland de torra löven, men satte man sig stilla och väntade kom de fram och lät sig fotas.

Chanaka hade åkt iväg för att göra ett ärende men kom tillbaka och hade hittat en liten korallorm av arten Calliophis haematoetron. Dess engelska populärnamn är “Blood-bellied coral snake” vilket den fått av att dess mage kan vara väldig röd. Arten blir inte särskilt stor, utan vanligtvis runt 35 cm som maxlängd. 

1000166_1000002_pqvieqvsgrjcoffxkpli.jpg
Calliophis haematoetron
1000166_1000002_zjphimhiosxbulgyipxc.jpg
Calliophis haematoetron

 

1000166_1000002_paxuhbxbmtofpzxbgwtu.jpg
Eutropis austini

 

Det var inte bara soligt, utan rätt som det var kom det en rejäl skur med regn. Vi tog det därför lugnt under resten av dagen i väntan på att det skulle bli uppehåll. När regnet börjat lätta, och det var på väg att bli kväll så åkte vi till en högre höjd än vad vi varit på under gårdagen. 

 

Väl framme i “dimm-skogen” som vi befann oss i var fuktigheten hög. Vi hittade ödlearten Calotes pethiyagodai, med massor av ungar som låg utspridda på ormbunkar i närheten av varandra. Vi såg ett flertal olika arter av grodor, bland annat en “Hoffman’s shrub frog” (Pseudophilautus hoffmanni) som Frida hittade sittandes på en buske vid vägkanten. En väldigt kontrastrik art, då den går över från dess orangebruna ovansida till en vit undersida. 

 

Chanaka hittade till slut den art vi framförallt letade efter i området, en “Knuckles Pygmy Lizard” (Cophotis dumbara). Detta var alltså en art ur samma släkte som den vi hittade tidigare i Sameras trädgård, men denna art finns enbart i bergsområdet “Knuckles”. Knuckles-arten är dessutom akut hotad och finns med på IUCN’s röda lista över hotade arter.

 

Det betydde alltså att vi hade sett alla arter av pygmy lizards, då det enbart är dessa två arter som finns i släktet Cophotis

1000166_1000002_zwzlfgqacpoojxhvbsrt.jpg
Calotes pethiyagodai, unge, sovandes på en växt
1000166_1000002_uicflpxgsoumeqhiwtvf.jpg
Pseudophilautus hoffmanni, Hoffman's shrub frog

 

1000166_1000002_oagtyeytzsoatlkatbvw.jpg
Cophotis dumbara, knuckles pygmy lizard

 

1000166_1000002_pwmmvmsnqkqmrfkmqayb.jpg
Hemidactylus depressus

 

När vi kom tillbaka till huset, så var det mängder med termiter som svärmade runt terassen. En lampa var tänd vilket drog till sig dem. Det var något som geckoödlorna runt byggnaden uppskattade, och flera olika arter av ödlor kröp omkring och passade på att fånga en och annan flygande termit som kom tillräckligt nära. Otroligt kul att se!

 

Frida tyckte dock det var mycket obehagligt med tanke på mängden termiter som flög omkring (de flög trots allt överallt och fastnade i håret), och hon gömde sig därför bakom en pelare och kikade fram ibland i hopp om att de skulle försvinna snabbt.

När insekterna lugnat ner sig och ödlorna blivit mätta så gick vi utmattade och la oss för att sova.

1000166_1000002_ukqwafcytvawmnyctofl.jpg
Hemidactylus frenatus

 

1000166_1000002_cwsefccbquijumeptwug.jpg

 

På morgonen hade det blivit betydligt bättre väder. Alla de ödlor som satt på väggarna under gårdagens kväll var spårlöst försvunna, men vi såg istället en ödla vi inte sett tidigare sitta på en av bjälkarna. En Hemidactylus soba, vilket är en mörkare och större geckoödla. 

1000166_1000002_nbvjszucdneuhoqkujtk.jpg
Cyrtodactylus soba, Knuckles bent-toed gecko

 

Likt tidigare dagar så hittade Chanaka ytterligare en orm under dagen, denna gången en art ur Indotyphlops-släktet. Chanaka kände en som arbetade med att försöka bena ut taxonomin för dessa arter då detta rörde sig om en obeskriven art.

1000166_1000002_xpnvnpabhqswgfjicnhf.jpg
Indotyphlops sp.
1000166_1000002_kgdaeopiabmhrpnlszlr.jpg
Indotyphlops sp.

 

När mörkret kommit gick vi ut och letade efter grodor likt tidigare kvällar. Vi stannade dock först till i ett naturreservat för att se den unika stengrodan (Nannophrys marmorata), vilken liknar den art som vi såg i Runakanda några dagar tidigare. Denna platta groda lever bland fuktiga stenar vid strömmande vatten och slinker snabbt in under stenar trots det hala underlaget. Det syns verkligen på dess kroppsform att den är anpassad till miljön. 

Vi lyckades se både hona, hane och juveniler, vilket var extra kul då det innebär att de lyckas föröka sig i området. Vi fick gå omkring långsamt för att inte halka eller trampa på någon groda. 

1000166_1000002_wzbnmcjwfnfckkoszblm.jpg
Nannophrys marmorata, Kirtisinghe's rock frog
1000166_1000002_oabimioeuqafnsbursez.jpg
Nannophrys marmorata, Kirtisinghe's rock frog

 

Vi åkte sedan vidare till regnskogen igen för att se vilka fler grodor och reptiler vi kunde hitta.

Då det hade regnat hörde vi flera grodor sitta och kväka. Vi kunde se flera av dem sitta bland grenarna och spela, vilket självfallet var riktigt kul att se. Dessutom blir de bättre på bild när de är aktiva!

 

Det var två arter som vi tidigare inte sett, men som skulle finnas i området. Denna kväll hittade vi båda! Bland annat såg vi Pseudophilautus mooreorum, en grön groda med vit undersida och svarta små fläckar på dess sidor. Dessutom hittade vi en väldigt liten ännu obeskriven grodart samt en art av groda som Chanaka aldrig sett tidigare.

1000166_1000002_pwjosjuvcdqrlymnkyty.jpg
Pseudophilautus mooreorum, Moore's shrub frog

 

1000166_1000002_tcnrhmiysemcthlcqdaj.jpg
Obeskriven art
1000166_1000002_nhlloeinzxdlvyaeaneb.jpg
Obeskriven art

 

1000166_1000002_bjwgzdqkkcdltobevkhw.jpg
Microhyla mihintalei

 

Kvällen efter bestämde sig Frida för att stanna inne. Så det blev bara jag, Chanaka och Kesi som gick ut. Det regnade något extremt. Det var framförallt grodarten Pseudophilautus cavirostris som vi letade efter, och efter någon timmes letande hittade vi en. Vi fortsatte att leta efter annat, men såg enbart arter som vi redan sett. Trötta efter allt regn gick vi tillbaka till bilen för att göra lite “road herping”, alltså att man kör runt för att se ifall man kan hitta någon orm (eller annan herptil) som korsar vägen. Vi lyckades hitta en Indian wolf snake (Lycodon aulicus) men sen åkte vi tillbaka och gick och la oss relativt tidigt.

1000166_1000002_asetpewyqezvtaparplr.jpg
Lycodon aulicus, Indian wolf snake
1000166_1000002_nwdjtrzooarwnoqkonfp.jpg
Pseudophilautus cavirostris, Hollow-snouted shrub frog

 

Tråkigt nog så hade det blivit sista dagen i Sri Lanka, då vårt flyg till Bali gick sent på kvällen. Till lunch visade Chanaka hur man lagade en klassisk lankesisk currygryta. Vi fick dessutom lite kryddor som present med oss så att vi skulle kunna göra denna gryta hemma.

 

Vi hade en bit att åka för att ta oss till Colombo, och flyget. Dock så gick flyget rätt sent på kvällen, så vi bestämde oss ändå för att ta en avstickare för att försöka se ytterligare en endemisk ödleart som vi inte hade sett ännu. Regnet ville dock inte riktigt ge med sig, så ödlorna vi letade efter var som bortsprungna. Efter att vi gått omkring i någon timme tänkte vi vända och Frida säger “I don’t think we’ll see anyth-” och avbryter meningen med “Except that snake!”. 

En gulaktig råttsnok klättrade omkring i det dåliga vädret och vi tog någon enstaka bild innan den kröp högre upp i trädet och försvann. 

1000166_1000002_uyrhrfejoanbxwodsckt.jpg
Ptyas mucosa, orientalisk råttsnok
1000166_1000002_mordkchfwteihedcombp.jpg
Kesi & Chanaka

 

Framme på flygplatsen tackade vi Chanaka för hans gästvänlighet och otroligt härliga upplevelsen han gett oss.

 

Arter vi såg under resan

Ödlor

1. Calotes calotes
2. Calotes liolepis
3. Calotes nigrilabris
4. Calotes pethiyagodai
5. Calotes versicolor
6. Ceratophora stoddartii
7. Ceratophora tennentii
8. Chamaleo zeylanicus
9. Cnemaspis kallima
10. Cnemaspis punctata
11. Cophotis ceylanica
12. Cophotis dumbara
13. Cyrtodactylus soba
14. Cyrtodactylus trieda
15. Eutropis austini
16. Eutropis greeri
17. Eutropis macularia
18. Gehyra mutilata
19. Hemidactylus depressus
20. Hemidactylus frenatus
21. Hemidactylus lankae
22. Lankascincus fallax
23. Lankascincus taprobanensis
24. Lyriocephalus scutatus
25. Otocryptis wiegmanni
26. Varanus bengalensis
27. Varanus salvator

Grodor & paddor

1. Duttaphrynus melanostictus
2. Euphlyctis cyanophlyctis
3. Euphlyctis hexadactylus
4. Fejervarya limnocharis
5. Hoplobatrachus crassus
6. Hoplobatrachus tigerinus
7. Indosylvirana serendipi
8. Indosylvirana temporalis
9. Lankanectes corrugatus
10. Microhyla mihintalei
11. Minervarya kirtisinghei
12. Nannophrys ceylonensis
13. Nannophrys marmorata
14. Polypedates cruciger
15. Polypedates maculatus
16. Pseudophilautus abundus
17. Pseudophilautus alto
18. Pseudophilautus auratus
19. Pseudophilautus cavirostris
20. Pseudophilautus femoralis
21. Pseudophilautus folicola
22. Pseudophilautus fulvus
23. Pseudophilautus hoffmanni
24. Pseudophilautus lunatus
25. Pseudophilautus microtympanum
26. Pseudophilautus mooreorum
27. Pseudophilautus popularis
28. Pseudophilautus puranappu
29. Pseudophilautus reticulatus
30. Pseudophilautus rus
31. Pseudophilautus sarasinorum
32. Pseudophilautus schmarda
33. Pseudophilautus silus
34. Pseudophilautus sordidus
35. Pseudophilautus steineri
36. Pseudophilautus stuarti
37. Pseudophilautus viridis
38. Sphaerotheca rolandae
39. Taruga eques
40. Taruga longinasus
41. Uperodon palmatus


Ormar

1. Ahaetulla nasuta
2. Aspidura guentheri
3. Aspidura trachyprocta
4. Boiga beddomei
5. Boiga ceylonensis
6. Bungarus caeruleus
7. Calliophis haematoetron
8. Chrysopelea taprobanica
9. Coelognathus helena
10. Cylindrophis maculatus
11. Daboia russelii
12. Dendrelaphis bifrenalis
13. Dendrelaphis schokari
14. Eryx conicus
15. Indotyphlops sp.
16. Lycodon aulicus
17. Lycodon carinatus
18. Naja naja
19. Ptyas mucosa
20. Python molurus
21. Trimeresurus trigonocephalus


Sköldpaddor

1. Geochelone elegans
2. Melanochelys trijuga

Övrigt

1. Crocodylus palustrus


Totalt 92 arter av herptiler

Artikel skriven av: anders
Publicerades 2022-07-21
Visningar: 3388st

Kommentarer

Du behöver vara inloggad för att se och skriva kommentarer
Skriv kommentar