Tyskland ligger inte långt bort och natur och fauna påminner i många fall om vår. Men det finns mer att se än i Sverige och vissa av våra ovanliga arter är betydligt vanligare. I april 2019 gjorde några av medlemmarna i Smålandsföreningen en vända till norra Tyskland. Här får du del av det imponerande resultatet.
Vi som är medlemmar i Smålands Herpetologiska Förening har under många år letat efter reptiler och groddjur i Sverige. Nu tyckte vi att det var dags för en resa utanför Sveriges gränser och vi bestämde oss för att en resa till Tyskland var lämplig. Eftersom vår ordförande, Eike Amthauer, bott i Tyskland och känner till miljön fick han ansvaret att planera det mesta vad gäller boende och vilka lämpliga lokaler som fanns att besöka.
Resan började med att vi åkte mot Malmö för att ta färjan mot Travemünde. Väl framme i Travemünde var vårat första stopp Steinhuder Meer, en plats med stora möjligheter för fågelskådning. Även om fåglar är trevliga att titta på, så var rykten om att Kärrsköldpadda, Emys orbicularis, skulle finnas på denna plats huvudanledningen till vårat besök. På grund av det molniga och kalla vädret hittade vi dock inga sköldpaddor. Däremot såg vi ett flertal gröngrodor som snabbt hoppade ner i vattnet så fort man kom i närheten.
Efter en stunds fågelskådning åkte vi vidare söderut och hamnade i naturreservatet Selketal, där vi skulle sova för natten. Strax innan solen började gå ner tog vi en rundtur i området för att se om vi kunde hitta salamandrar. Det var relativt kallt i luften, men trots detta lyckades vi hitta flera trådvattensalamandrar (Lissotriton helveticus) i en damm. Med tanke på den låga temperaturen rörde sig dessa djur ganska långsamt.
Efter ytterligare en stund hade Eike lyckats hitta ett par eldsalamandrar (Salamandra salamandra terrestris) under en stock en bit bort. Detta var en art som jag verkligen sett fram emot att se. Tack vare dess färg och annorlunda utseende så passar de bra på bild. Vi såg även yngel av eldsalamandrar, vilka man kan känna igen på en ljus fläck längst in på deras ben.
Vi gick och la oss nöjda över vad vi hade sett under kvällen och såg fram emot morgondagens äventyr.
Olmen - En inplanterad salamander
Efter frukost åkte vi iväg till Hermannshöhle, som är en underjordisk stalaktitgrotta. Det som gjorde att vi var intresserade av denna grotta var deras olmar, Proteus anguineus. Olmen är en helt vattenlevande salamander med gälar. Då de lever i mörka grottor har deras ögon tillbakabildats och olmens färgteckning är ljust vit med en hint av rosa. Arten finns normalt sett inte i Tyskland, utan de som fanns i grottan hade inplanterats för över 60 år sedan och hade nyligen för första
gången lagt ägg. Äggen var dock ej befruktade.
Artrika dammar
Efter Hermannshöhle, åkte vi vidare mot Gernrode. Det var fortfarande relativt tidigt på dagen, kallt och på vissa ställen låg det till och med snö. Vi tog på oss ordentligt och hade ett par kilometer att gå för att komma till dammen som vi skulle besöka. På vägen dit hittade vi återigen eldsalamandrar.
Väl framme lyckades vi på en mycket liten yta se ett flertal herptiler. Vi hittade både vanlig padda (Bufo bufo), vanlig groda (Rana temporaria) och kopparödla (Anguis fragilis) samt trådvattensalamander (Lissotriton helveticus). Efter de 3 kilometrarna som vi gått hade temperaturen ökat ordentligt och vi såg flera skogsödlor (Zootoca vivipara) ligga och sola i värmen.
Vi gick vidare till en mindre damm en bit bort, där vi såg ett flertal bergvattensalamandrar (Ichthyosaura alpestris) simma omkring. Hanen blir väldigt vacker under våren då den likt våra inhemska vattensalamandrar får en lekdräkt. Lekdräkten har en starkt blå färg med mindre mörka fläckar på, samt en orangeröd undersida och en färggrann kam.
Efter att vi tagit oss tillbaka in till staden och tryckt i oss varsin ordentlig döner kebab, åkte vi vidare till en annan damm i Degenershausen. Även här hittade vi några av de “vanliga” salamanderarterna, så som Lissotriton helveticus, Lissotriton vulgaris och Ichthyosaura alpestris. Gröngrodor, förmodligen ätlig groda (Pelophylax kl. esculentus), fanns det också ett flertal av.
Väl tillbaka i Selketal var de flesta rätt trötta och vi hade sett mängder med herptiler under dagen. Jag bestämde mig ändå för att gå ut och hitta ytterligare några eldsalamandrar att fota. Då det hade blivit lite kallare igen fanns det inte en enda salamander eller groddjur ute på vandring. Eike visade dock en stenmur där han och Björn hittat ett flertal dagen innan. Där, mellan stenarna, satt ett gäng eldsalamandrar i gliporna och tittade ut. Efter några bilder gick vi hemåt och somnade.
Ormpark
En ny dag kom och vi åkte mot Solling där vi skulle spendera en natt. På vägen stannade vi till på en ormpark för att se diverse ormarter. Där hade de ett utehägn där vi såg snok, huggorm, eskulapsnok m.m. ligga tillsammans i morgonvärmen.
Det var flera stopp på vägen innan vi kom fram till Solling. Ett av dem var Höxter, där vi såg ett par dammar som hade salamandrar och gröngrodor i vattnet, som tidigare dammar.
En bit från dammarna hittade vi flera sandödlor (Lacerta agilis) som låg och värmde sig på stenar och stockar i solen. Detta är en art som de flesta säkert vet även finns i Sverige. I Tyskland är de dock betydligt vanligare och vi såg dessa ödlor relativt frekvent.
I Tyskland är det vanligt med groddjurstängsel, som antingen leder groddjuren ner i hinkar som töms varje morgon, eller till en tunnel som går under vägen så att de kan komma till andra sidan utan att riskera att bli påkörda.
En lokal som Eike hade fått koordinater till var en plats där en grottsalamander-art (Speleomantes sp.) skulle finnas. Detta måste vara en introducerad art, som sägs ha funnits på platsen i åtminstone 20 år. Väl där vi letade vi med ficklampa i klippväggarnas sprickor för att försöka hitta denna lilla salamander. Vi såg flera fladdermöss men efter en timmes letande så började vi tappa orken och bestämde oss för att gå vidare. Medan jag och Eike stod och fotade en eldsalamander kom Dennis, som varit borta en stund, tillbaka med något litet i handen. Han hade hittat den mytomspunna Speleomantes-arten! Vi gick till platsen där den hittades och såg där över 10 stycken sitta bland sprickorna.
Glada som sjutton tog vi oss vidare och hade lite tid över för att kolla in en lokal för barnmorskegrodor som fanns i närheten. Vi hörde sång från vanliga paddor, men åkte sedan hem för att orka upp till nästa dag.
Göttingen & AGAR:s lokal i Fritzlar
Den nya dagen började vi med att likt tidigare dag åka till Höxter och återigen titta på sandödlor och leta efter hasselsnok (Coronella austriaca). Det blev en relativt kort vistelse då vi ville vidare och fokusera på lokaler för barnmorskegroda (Alytes obstetricans).
Det gick rykten om att barnmorskegrodan skulle finnas i Göttingen botaniska trädgård, så vi åkte dit för att leta. Vi hittade gröngrodor, paddor och bergvattensalamandrar, men någon barnmorskegroda varken hördes eller syntes till. Vi passade däremot på att kolla in lite tropiska växter i den botaniska trädgårdens växthus.
Efter lite mat åkte vi återigen vidare till en potentiell lokal för barnmorskegrodor i Södra Göttingen. Det var en betydligt större plats med en stor anlagd damm och det pågick en del arbete med tunga maskiner där. Vi lyckades hitta ett par av de “vanliga” arterna som vi hittat tidigare men inte något nytt. Vi åkte därför vidare mot Fritzlar där vi skulle möta upp Detlef som driver AGAR (“Arbeitsgemeinschaft Amphibien- und Reptilienschutz”) och där vi skulle spendera de sista nätterna. Det hade hunnit bli mörkt, vilket var perfekt för att vi skulle få se några av de arter som fattades på vår lista. På området vid AGAR’s lokal så hade de anlagt ett flertal dammar och avverkat större delen av växtligheten runt omkring för att gynna de arterna som fanns där. Lövgrodor (Hyla arborea), både knallgröna och gråa, gick att se vid vattnet när de satt och spelade för att locka till sig honor. Större vattensalamander (Triturus cristatus) simmade omkring och vid en grund damm började strandpaddor krypa fram från kanterna ner mot dammen. Man var i extas över alla dessa härliga djur och bara satt och njöt av att se dem krypa omkring och spela.
När kamerabatterierna till slut gav upp, begav vi oss tillbaka och somnade till grodorna och paddornas läte.
Detlef tar täten
När det var ljust blev vi väckta av en morgonpigg Detlef som ville visa området och allt det arbete som gjorts för arterna i närheten. Vi såg dammar för sjögrodor (Pelophylax ridibundus), nylagda dammar för lövgrodor (Hyla arborea) och sandödlor (Lacerta agilis) lite varstans där vi gick. En lite snokunge (Natrix natrix) slingrade även förbi.
Efter Detlef visat större delen av området åkte vi vidare i jakt på barnmorskegroda (Alytes obstetricans) och gulbukig klockgroda (Bombina variegata). Framme vid en damm var det tusentals paddyngel och diverse vattenlevande insektslarver som åt av dessa. I en damm hittades äntligen den gulbukiga klockgrodan som är nära besläktad med vår inhemska klockgroda (Bombina bombina) som finns i Skåne.
Detlef visade oss ett nyanlagt område med en mängd dammar där gulbukig klockgroda hade inplanterats för ett par år sedan. Här var det dock tomt på grodor, men desto fler salamandrar.
I en av dammarna simmade flera trådvattensalamandrar omkring och lekte. Salamandrarnas beteende är kanske inte något som gemene man upplever och vi stod ett tag och iakttog deras lek.
Efter en stund gick vi vidare för att leta efter hasselsnok, men hittade dessvärre enbart ett par kopparödlor (Anguis fragilis).
Jakten på barnmorskegrodan
Då vi alla fyra har sett hasselsnok tidigare siktade vi oss återigen in på att hitta barnmorskegroda (Alytes obstetricans). Detlef hade två olika lokaler där de skulle finnas och vi åkte till den första lokalen. Väl framme såg vi att den till stor del hade torkat ut. Det fanns ett par större stenar som vi försiktigt lyfte på.
Under en av stenarna låg det omkring 25 salamandrar av 4 olika arter. Större vattensalamander (Triturus cristatus), Mindre vattensalamander (Lissotriton vulgaris), Trådvattensalamander (Lissotriton helveticus) och Bergvattensalamander (Ichthyosaura alpestris). Vi lyfte ett par stenar till och under varenda sten låg det massor med salamandrar.
Förmodligen så låg de helt enkelt och väntade på regn och att dammen åter skulle fyllas.
Plötsligt hörde vi lätet från barnmorskegrodan. Vi försökte lokalisera var ljudet kom ifrån och framförallt Dennis letade ivrigt efter var grodan befann sig.
Detlef och Eike tyckte att vi skulle åka vidare till den andra lokalen, något vi andra lite motstridigt tillslut gick med på.
Abrupt kvällsavbrott
Extremt glada över att vi sett så många arter begav vi oss tillbaka till AGARs lokal. Vi tänkte gå ut för att fota lite lövgrodor och strandpaddor, men medan vi stod och tog på oss stövlarna och testade lamporna i mörkret kom det fram en person med gevär under armen som frågade på tyska vad fan vi gjorde där. Vi försökte förklara att vi var från en herpetologisk förening och var ute för att fota groddjur, men fick till svar att vi inte fick vara i närheten då det var fullmåne och att han skulle jaga i mörkret. Sedan stack han iväg och vi stod där som ett par fån och undrade vad som precis hade hänt. Vi bestämde oss för att gå tillbaka och istället för att riskera ett hagelskott i nacken, spenderade vi kvällen till att bara umgås och diskutera allt vi hade sett på resan.
Sista dagen var det dags att bege oss upp mot Travemünde igen, men vi hade 2 stopp på vägen. Ett av stoppen bestod av att åka hem till en som heter Ralf och se på hans giftormssamling. Ormparken som vi tidigare besökt hade inte i närheten av lika fina terrarier som de hos Ralf, och jag skulle tro att ormparken dessutom inte hade lika många arter heller.
Olika huggormar, grön mamba, Bitis rhinoceros och alla möjliga olika arter fanns där och vi fick bra beskrivningar om var arterna kom ifrån och hur de levde. Det fanns även flera utomhusterrarier på flera kvadratmeter där ormarna gick året runt och även dvalade under vintern.
Vi tackade Ralf, och även Detlef för att sedan skiljas åt mot vårat sista mål innan hemresan.
Avslut med murödla
Sista platsen vi besökte var en stenmur i Nörten-Hardenberg. Vid denna stenmur finns det en introducerad population av murödlor, Podarcis muralis brongniardii samt Podarcis liolepis. Eftersom det var mycket folk runt omkring så var ödlorna inte speciellt skygga utan de låg och solade eller sprang omkring oberört bland stenarna och rabatterna.
Vi tog några bilder och tackade sedan Tysklands alla fina herptiler för den här gången.
Vår lista över arter som vi såg blev följande:
- Barnmorskegroda, Alytes obstetricans
- Gulbukig klockgroda, Bombina variegata
- Vanlig padda, Bufo bufo
- Strandpadda, Epidalea calamita
- Lövgroda, Hyla arborea
- Ätlig groda, Pelophylax kl. esculentus
- Sjögroda, Pelophylax ridibundus
- Vanlig groda, Rana temporaria
- Bergvattensalamander, Ichthyosaura alpestris
- Trådvattensalamander, Lissotriton helveticus
- Mindre vattensalamander, Lissotriton vulgaris
- Eldsalamander, Salamandra salamandra terrestris
- Grottsalamander, Speleomantes sp.
- Större vattensalamander, Triturus cristatus
- Kopparödla, Anguis fragilis
- Sandödla, Lacerta agilis
- Katalansk murödla, Podarcis liolepis
- Murödla, Podarcis muralis brongniardii
- Skogsödla, Zootoca vivipara
- Vanlig snok, Natrix natrixs